Preşedintele Turciei: Protestele au atins un nivel îngrijorător. Avem obligaţia de a fi responsabili

de G.S.    |    01 Iun 2013   •   17:37
Preşedintele Turciei: Protestele au atins un nivel îngrijorător. Avem obligaţia de a fi responsabili Foto: Agerpres/AP
Preşedintele Turciei, Abdullah Gul, a lansat sâmbătă uin apel la "bun-simţ" şi "calm", pe fondul protestelor violente de la Istanbul şi Ankara, avertizând că demonstraţiile au atins un nivel "îngrijorător", relatează AFP, conform Mediafax.
"Avem cu toţii obligaţia de a fi responsabili în contextul protestelor, care au atins un nivel îngrijorător", a spus şeful statului.
Premierul Recep Tayyip Erdogan a somat protestatarii din Istanbul să înceteze confruntările cu forţele de ordine, subliniind că nu va renunţa la controversatul proiect dintr-un parc al oraşului. "Le cer protestatarilor să înceteze imediat manifestaţiile pentru a se evita problemele", a declarat Erdogan.
Erdogan a dat asigurări că nu renunţă la planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi în Parcul Gezi şi de transformare a acesteia într-un centru turistic care va avea inclusiv un mall. "Vom reconstrui cazarma", a dat asigurări Erdogan.
Manifestaţiile durează de câteva zile la Istanbul, unde sute de persoane au exprimat nemulţumirea faţă de planul de reamenajare a Parcului Gezi şi de reducere a suprafeţelor verzi. Proteste au izbucnit sâmbătă şi în capitala Turciei, Ankara, unde sute de persoane s-au solidarizat cu manifestanţii din Istanbul, demonstraţiile fiind îndreptate împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan. Vineri, poliţia a intervenit pentru dispersarea manifestanţilor adunaţi în Parcul Gezi. Protestatarii au atacat cu sticle şi pietre forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Sâmbătă, protestele au continuat, poliţia intervenind pentru a opri sute de manifestanţi care încercau să traverseze un pod peste Strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge în Piaţa Taksim. Violenţe s-au înregistrat şi în cartierul Besiktas din Istanbul.
Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi, au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste.
Săptămâna trecută, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul secular al statului turc.

Parteneri
x close