Antena 3 CNN Externe Preşedintele ungar, Pal Schmitt, a demisionat în urma scandalului de plagiat

Preşedintele ungar, Pal Schmitt, a demisionat în urma scandalului de plagiat

Preşedintele ungar, Pal Schmitt, a demisionat în urma scandalului de plagiat
02 Apr 2012   •   14:38

Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, a demisionat, pe fondul scandalului privind retragerea titlului de doctor, informează MTI.

"În situaţia actuală, persoana preşedintelui creează diviziuni din cauza cazului plagiatului şi, în acest caz, îmi închei activitatea de preşedinte", a declarat Schmitt în Parlament.
   
Schmitt, în vârstă de 69 de ani, argumentase până acum că acuzaţiile de plagiat care îl vizează nu au nicio legătură cu activitatea sa de preşedinte.

Rectorul Universităţii Semmelweiss din Budapesta, Tivadar Tulassay, care i-a retras titlul de doctor preşedintelui ungar Pal Schmitt din cauza acuzaţiilor de plagiat, a demisionat din funcţie, precizând că nu mai are susţinerea superiorilor săi, relatează AFP.
   
Universitatea Semmelweiss a anunţat duminică seara, pe site-ul său de Internet, că Tivadar Tulassay a demisionat deoarece consideră că a pierdut susţinerea superiorărilor săi şi că se simte izolat în gestionarea cazului Pal Schmitt.
   
Anterior, preşedintele ungar, apropiat al premierului conservator Viktor Orban, a declarat pentru postul public de radio că titlul de doctor acordat unei persoane poate fi retras doar printr-o decizie a justiţiei şi nu a universităţii.
   
Senatul Universităţii Semmelweiss din Budapesta i-a retras la 29 martie titlul de doctor preşedintelui ungar, calificând drept "plagiat" teza sa pe tema istoriei Jocurilor Olimpice, susţinută în urmă cu 20 de ani. Senatul şi-a justificat decizia afirmând că "teza de doctorat nu răspunde metodelor ştiinţifice, nici etice".
   
Pal Schmitt a refuzat că cedeze presiunii şi nu a vrut să demisioneze din funcţie. El a afirmat la 31 martie într-un interviu televizat că nu vede o legătură între teza sa de doctorat şi funcţia de preşedinte.

Săptămânalul ungar HVG a prezentat la începutul lui ianuarie pasaje din teza lui Pal Schmitt, ce par o traducere a textului în franceză al unui expert bulgar, Nikolai Gheorghiev: "Preluarea muncii bulgarului Gheorghiev pe 180 de pagini din cele 215 ale tezei lui Pal Schmitt, ridică suspiciuni de plagiat".


×
Subiecte în articol: doctor plagiat
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close