Antena 3 CNN Externe Preşedintele uzbek închide notariatele private

Preşedintele uzbek închide notariatele private

Preşedintele uzbek închide notariatele private
Sursa foto: islam karimov
10 Mai 2010   •   08:49

Preşedintele uzbek, Islam Karimov, a semnat un decret de pentru ?a închide? birourile de notariat private deoarece creează "o situaţie criminală" .

Decretul specifică că "urmărirea profitului" printre notariatele private le-a condus să introducă scheme frauduluoase cu agenţiile imobiliare şi dealerii auto.
"Actualul sistem notarial, ce permite atât notariate de stat cât şi private, nu permite sistemului să îşi îndeplinească toate datoriile necesare," se arată în decret.
Există circa 200 de birouri notariale în Uzbekistan -- 45 din care în capitala Taşkent- cu circa 1000 de funcţionari notariali angajaţi.
Decretul prezidenţial nu a fost anunţat oficial. În schimb însă, notariatele private au fost anunţate că ordinul care le interzice activitatea intră în vigoare pe 15 mai.
Notariatele private din Uzbekistan împrăţeazu 50% din venitul lor cu guvernul. Acum, notarii locali susţin că, odată cu cea mai recentă decizie, guvernul va controla toţii banii, iar activitatea notarială va reveni la timpurile sovietice.
Oficialii uzbeci susţin că au existat numeroase încălcări ale legii din partea notarilor privaţi, aducând aminte de cele 11 cazuri din ultimii doi ani în care notari privaţi au fost judecaţi pentru fraudă.
Aceştia nu au făcut nicio referire la încălcări ale legii în notariatele de stat, acuzate de aceleaşi practici.
"Închiderea notariatelor private va permite autorităţilor să poate declanşa o campanie de găsirea a oamenilor bogaţi şi să urmărească mai bine mişcarea proprietăţilor lor" , arăta un notar.
Antena3.ro

×
Parteneri
Categoria de români care va primi 1.500 de lei în plus la pensie
x close