Antena 3 CNN Externe Președintele din Kazahstan afirmă că ”ordinea constituțională” a fost restabilită, după sosirea trupelor rusești. Bilanțul evenimentelor

Președintele din Kazahstan afirmă că ”ordinea constituțională” a fost restabilită, după sosirea trupelor rusești. Bilanțul evenimentelor

Forțele de securitate păreau să dețină controlul străzilor din principalul oraș al Kazahstanului, Almati, vineri dimineață, iar președintele a spus că ordinea constituțională a fost în mare parte restabilită, la o zi după ce Rusia a trimis trupe pentru a înăbuși o revoltă la nivel național.

Președintele din Kazahstan afirmă că ”ordinea constituțională” a fost restabilită, după sosirea trupelor rusești. Bilanțul evenimentelor
Sursa foto: Twitter/ Reuters
de Cerasela Stafie    |    07 Ian 2022   •   10:43

Cu toate acestea, s-au mai auzit împușcături vineri dimineața în apropierea pieței centrale a orașului, unde trupele și protestatarii se luptaseră în ziua precedentă.

Zeci de oameni au fost uciși în ciocniri de pe străzi, iar protestatarii au incendiat și jefuit clădiri publice din mai multe orașe în cele mai grave violențe din ultimii 30 de ani.

Demonstrațiile care au început ca răspuns la o creștere a prețului combustibilului s-au transformat într-o mișcare largă împotriva guvernului și fostului lider Nursultan Nazarbayev, în vârstă de 81 de ani, conducătorul cu cel mai mult timp în serviciu al oricărui stat fost sovietic.

El a demisionat din funcția de președinte în urmă cu trei ani, dar se crede că familia sa și-a păstrat puterea. Succesorul lui Nazarbayev, președintele Kassym-Iomart Tokayev, a chemat, joi, parașutiști ruși pentru a ajuta la înăbușirea revoltei, pe care el a descris-o drept o revoltă a militanților pregătiți în străinătate.

"O operațiune anti-teroristă a fost lansată. Forțele de ordine lucrează din greu (n.r. - la restabilirea ordinii ). Ordinea constituțională a fost restabilită în mare parte în toate regiunile din țară”, a spus președintele Tokayev, potrivit Reuters.

"Autoritățile locale controlează situația, însă teroriștii continuă să folosească arme și să vandalizeze proprietățile cetățenilor. De aceea acțiunile anti-teroriste vor continua până ce militanții vor fi complet eliminați”, a adăugat șeful statului.

Bilanțul evenimentelor

Ministerul de Interne a anunțat că 26 de „infractori înarmați” au fost ”lichidați” și peste 3.000 de reținuți, în timp ce 18 membri ai poliției și a gărzii naționale au fost uciși de la începutul protestelor.

Vineri dimineață, corespondenții Reuters au văzut mașini blindate și trupe în piața principală din Almati. La câteva sute de metri distanță, un cadavru zăcea într-o mașină civilă grav avariată.

Într-o altă parte a orașului, un magazin de muniții a fost jefuit. Vehicule militare și aproximativ 100 de oameni în uniforme militare au luat poziții într-o altă piață din oraș.

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia, a declarat că forțele de menținere a păcii din fostele state sovietice vor număra aproximativ 2.500 de soldați, care vor rămâne în Kazahstan pentru câteva zile sau săptămâni.

Administrația lui Tokayev a spus că forțele încă sosesc și nu a fost angajate în luptă sau folosite la ”eliminarea militanților”.

Identitatea militanților reținuți este în curs de stabilire și posibilitatea ca aceștia să aparțină unei organizații extremiste este investigată, au transmis autoritățile

Președintele se va adresa națiunii vineri, a sdeclarat administrația sa, cerând oamenilor din Almati să-și limiteze călătoriile în jurul orașului pentru că se derulează operațiuni de  ”căutare a bandiților rămași care se ascund”.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close