Antena 3 CNN Externe Presiune pe Angela Merkel. Ce ar putea însemna otrăvirea lui Navalnîi pentru proiectul Nord Stream 2

Presiune pe Angela Merkel. Ce ar putea însemna otrăvirea lui Navalnîi pentru proiectul Nord Stream 2

Cancelarul german Angela Merkel este sub o presiune din ce în ce mai mare pentru oprirea construirii conductei de gaze naturale Nord Stream 2, după ce medicii germani au confirmat că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu neurotoxina noviciok.

Presiune pe Angela Merkel. Ce ar putea însemna otrăvirea lui Navalnîi pentru proiectul Nord Stream 2
Sursa foto: Hepta
de Ştefana Radu    |    07 Sep 2020   •   14:45

Aceeaşi otravă a fost folosită şi în cazul fostului spion rus Serghei Skripal.

Partidul Verzilor, care în prezent este a doua formaţiune politică în rândul preferinţelor germanilor, după Uniunea Creştin-Democrată a Angelei Merkel, i-a cerut cancelarului să oprească proiectul de construire a conductei Nord Stream 2, din Rusia în Germania. Nord Stream 2, proiect condus de gigantul energetic rus Gazprom, este finalizat în proporţie de 95 la sută.

"Această tentativă de crimă prin structurile mafiote ale Kremlinului nu ar trebui doar să ne îngrijoreze, ci ar trebui să aibă şi consecinţe reale", a declarat Katrin Göring-Eckardt, co-preşedintă a Partidului Verzilor în Bundestag.

Şi unii membri ai formaţiunii lui Merkel consideră că sunt necesare asemenea măsuri.

"Singurul limbaj pe care domnul Putin îl înţelege este limbajul dur", a afirmat  Norbert Röttgen, politician important din partidul conservator şi şef al comisiei de afaceri externe din parlament.

"Trebuie să răspundem pe singura limbă pe care Putin o înţelege, limba gazelor naturale şi a vânzării de gaze naturale", a spus Röttgen, care este un binecunoscut oponent al proiectului.

Navalnîi a fost transportat la Berlin pentru tratament, luna trecută, după ce s-a simţit rău, brusc, în timpul unui zbor din Siberia la Moscova. Guvernul german a anunţat, miercuri, că opozantul lui Putin a fost otrăvit cu noviciok, o neurotoxină cu potenţial letal, dezvoltată de Uniunea Sovietică. Navalnîi este încă în comă indusă, în stare gravă, dar stabilă, potrivit medicilor germani.

Cine este de vină pentru otrăvirea opozantului lui Vladimir Putin?

Specialiştii s-au îndoit iniţiat că Guvernul rus a fost implicat în otrăvire. Aceştia au subliniat că moartea popularului lider din opoziţie ar fi fost un „scenariu de coşmar” pentru Kremlin, având potenţialul de a stârni manifestaţii de amploare în Federaţia Rusă.

Potrivit publicaţiei „Der Spiegel”, Navalnîi a spus, la un moment dat: "Dacă mă omoară, asta le va provoca probleme celor de la putere. La fel cum a fost în cazul Nemţov", referindu-se la politicianul din opoziţie Boris Nemţov, care a fost împuşcat la doar o aruncătură de băţ de Kremlin, în 2015.

Însă faptul că în cazul Navalnîi este implicată otrava noviciok, o substanţă extrem de periculoasă folosită de Rusia în tentativa de asasinat asupra lui Serghei Skripal, în Marea Britanie, pune sub semnul întrebării teoria iniţială.

Care e miza în cazul Nord Stream 2?

Merkel a fost constantă în susţinerea sa pentru proiectul Nord Stream 2 şi chiar după ce Navalnîi fusese internat la Berlin, cancelarul german a subliniat din nou importanţa finalizării conductei. Nu este clar cum va răspunde ea la solicitările din ce în ce mai dese de abandonare a Nord Stream 2.  

Nord Stream 2 este de multă vreme un subiect controversat de ambele părţi ale Atlanticului. Susţinătorii proiectului susţin că acesta va creşte securitatea energetică a Europei. Criticii, inclusiv Statele Unite, se tem că acesta va creşte monopolul energetic al Rusiei pe continent.

×
Subiecte în articol: Angela Merkel Navalnîi
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close