Antena 3 CNN Externe Presupusul autor al atentatelor din Norvegia, plasat în arest preventiv pentru cel puţin opt săptămâni

Presupusul autor al atentatelor din Norvegia, plasat în arest preventiv pentru cel puţin opt săptămâni

Presupusul autor al atentatelor din Norvegia, plasat în arest preventiv pentru cel puţin opt săptămâni
Sursa foto: Foto: Mediafax
25 Iul 2011   •   10:53

Presupusul autor al atentatelor din Norvegia a fost audiat cu uşile închise de tribunalul din Oslo, care a decis ca Anders Behring Breivik să fie plasat în arest preventiv pentru cel puţin opt săptămâni. Judecătorii şi-au motivat decizia spunând că se tem ca nu cumva Breivik să transmită mesaje codate unor eventuali complici.

La cererea poliţiei norvegiene, în Polonia a fost anchetat duminică un bărbat care i-ar fi vândut atentatorului nitrat de sodiu, folosit pentru fabricarea de detonatoare. Autorităţile poloneze au comunicat faptul că Breivik a achiziţionat componente pentru bomba sa din mai multe ţări europene.

UPDATE 16.00 - 
Presupusul autor al atacurilor din Norvegia, Anders Behring Breivik, a fost plasat în arest preventiv pentru cel puţin opt săptămâni, informează AFP. Judecătorul a decis că suspectul va sta patru săptămâni în izolare.

Pe durata audierii, suspectul a recunoscut faptele, dar fără a pleda vinovat, explicând că a vrut să îşi apere ţara şi Europa de islam şi marxism, a declarat judecătorul Kim Heger.

Potrivit judecătorului, Behring Breivik a declarat că nu dorea să omoare multe persoane.

UPDATE 15:15
. Anders Behring Breivik, bărbatul suspectat de comiterea atentatelor din Norvegia, a fost adus la Tribunal.

 


UPDATE 14:10. Presupusul autora al atentatelor din Norvegia este prezentat magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă.

Autorităţile de la Oslo vor cere, în mod excepţional, un arest preventiv de opt săptămâni pe numele lui Anders Behring Breivik, cel ce presupune a fi suspectul în cazul atentatelor de la guvernul norvegian. Audierile în acest proces vor avea loc luni, iar poliţia va cere ca procesul să se desfăşoare cu uşile închise, informează Mediafax.

"În general, (perioada) maximă este de patru săptămâni dar, în cazuri speciale, se pot solicita până la opt săptămâni, care pot fi reînnoite", a precizat un purtător de cuvânt al Poliţiei, Viola Bjelland.

Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, doreşte o audiere publică în faţa judecătorului şi să compară îmbrăcat în uniformă, a anunţat avocatul său duminică seara.
 


Norvegianul care a ucis 93 de oameni din Oslo şi a rănit alte zeci a postat pe internet un manifest în care îndemna la „eliminarea musulmanilor” din Europa.  Anders Behring Breivik cerea, cu doar câteva ore înaintea atacurilor, eliminarea musulmanilor din Europa.

"Timpul este esenţial. Avem la dispoziţie doar câteva decenii pentru a consolida un nivel suficient de rezistenţă înainte ca oraşele noastre să fie invadate demografic de musulmani. Pentru mine, ar fi un act de ipocrizie să îi tratez diferit pe musulmani, nazişti şi marxişti” scria Breivik în manifest.

Breivik îşi imagina, conform documentului, moartea a "un milion de marxişti şi multiculturalişti”. "Vremea dialogului s-a încheiat. Am acordat o şansã păcii. A venit vremea rezistenţei armate", afirma el.

Anders Behring Breivik are statutul de suspect şi, conform sistemului judiciar norvegian, nu va putea fi inculpat decât la sfârşitul anchetei poliţiei.
 


×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close