Antena 3 CNN Externe Prețurile energiei electrice și gazelor, niveluri record în Europa, după ce Rusia a redus fluxul de gaze pe continent

Prețurile energiei electrice și gazelor, niveluri record în Europa, după ce Rusia a redus fluxul de gaze pe continent

Prețul energiei electrice în Europa a urcat miercuri la un nivel record, după ce Rusia a redus fluxul de gaze naturale pe continent, punând presiune pe economia deja fragilă a zonei.

Prețurile energiei electrice și gazelor, niveluri record în Europa, după ce Rusia a redus fluxul de gaze pe continent
Sursa foto: Antena 3
de Alexandra Ionescu    |    27 Iul 2022   •   18:07

În Germania, energia electrică pentru livrarea de anul viitor, prețul de referință european, a urcat miercuri la un nivel record de 388 de euro pe megawatt oră - cu peste 400% mai mult decât în anul precedent. Ulterior, prețul și-a redus ușor creșterile.

Creșterea prețurilor la electricitate a avut loc în timp ce prețurile europene la gazele naturale - care reprezintă un factor de producție cheie în generarea de energie - au crescut pentru a șasea zi consecutiv, deoarece Rusia și-a respectat promisiunea de a limita și mai mult livrările.

Contractele futures de gaze naturale la hub-ul olandez TTF, referința europeană, au crescut miercuri cu 2%, la 203,50 euro pe megawatt oră. Prețul a fost cu peste 26% mai mare decât la închiderea de vineri și cu aproximativ 780% mai mare decât anul trecut.

Compania rusă Gazprom a declarat luni că va reduce furnizarea de gaze naturale în Germania și Europa prin conducta Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate, dând vina pe o problemă tehnică la o turbină.

Datele Nord Stream au arătat că fluxurile prin conducta au scăzut la aproximativ 20% din capacitate miercuri dimineață.

Anterior, Rusia a redus fluxurile la 40%, guvernele europene acuzându-l pe președintele Vladimir Putin că folosește gazele naturale ca armă economică ca răspuns la sancțiunile legate de războiul din Ucraina.

Cea mai recentă reducere a livrărilor de gaze naturale rusești către Europa va da o lovitură uriașă economiei regiunii, deja încetinită de inflația în creștere și de costurile mai mari ale împrumuturilor.

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close