Antena 3 CNN Externe Prețurile gazelor din Europa scad după ce guvernul norvegian a intervenit în greva petrolului și a gazelor

Prețurile gazelor din Europa scad după ce guvernul norvegian a intervenit în greva petrolului și a gazelor

Prețurile europene ale gazelor naturale au scăzut miercuri de la maximele ultimelor patru luni, după ce guvernul norvegian a intervenit pentru a pune capăt unei greve a petrolului și gazelor care amenința să agraveze criza energetică din regiune

Prețurile gazelor din Europa scad după ce guvernul norvegian a intervenit în greva petrolului și a gazelor
Sursa foto: Hepta | Abaca Press / Utrecht Robin
de Alexandra Ionescu    |    06 Iul 2022   •   20:27

Prețul gazului pentru luna următoare la la hub-ul olandez TTF, o referință europeană pentru tranzacționarea gazelor naturale, a scăzut cu 2,5%, la 161 de euro (164,6 dolari) pe megawatt-oră. Contractul a urcat pentru scurt timp peste 178 de euro pe megawatt-oră pe fondul intensificării temerilor legate de aprovizionare în sesiunea precedentă, atingând cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie.

Guvernul norvegian a propus marți târziu un arbitraj salarial pentru a pune capăt grevei lucrătorilor offshore.

Conform legislației norvegiene, guvernul poate interveni în anumite condiții pentru a forța părțile implicate într-un conflict de muncă să se adreseze unei comisii care va decide în această privință.

Muncitorii din industria petrolieră și a gazelor offshore au părăsit marți locurile de muncă. Sindicatul Lederne, care are peste 1.300 de membri, a declanșat greva deoarece inflația a depășit salariile revizuite propuse.

Oprirea a dus la închiderea a trei zăcăminte, iar alte acțiuni de grevă au fost programate în perioada următoare.

Guvernul norvegian a declarat că s-a temut că mai mult de jumătate din exporturile zilnice de gaze ale țării ar fi fost pierdute până la sfârșitul săptămânii.

Consiliul salarial propus pentru a rezolva disputa dintre sindicatul Lederne și Asociația Norvegiană pentru Petrol și Gaze înseamnă acum că ambele părți au fost de acord să pună capăt grevei.

UE, care primește aproximativ 40% din gazele sale prin intermediul conductelor rusești, încearcă să își reducă rapid dependența de hidrocarburile rusești ca răspuns la atacul asupra Ucrainei.

Gigantul Gazprom este pregătit să închidă temporar, începând de luni, gazoductul Nord Stream 1 - cea mai mare infrastructură de import de gaze din Uniunea Europeană - pentru lucrări anuale de întreținere. Închiderea a alimentat temerile legate de perturbarea aprovizionării.

×
Subiecte în articol: gaz grevă guvern preturi
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close