Antena 3 CNN Externe Potrivit analiștilor din domeniu, prețurile la petrol vor rămâne ridicate în următorii ani

Potrivit analiștilor din domeniu, prețurile la petrol vor rămâne ridicate în următorii ani

Un număr tot mai mare de bănci de investiții majore se așteaptă ca prețurile la petrol să fie „mai mari pentru mai mult timp”.

Potrivit analiștilor din domeniu, prețurile la petrol vor rămâne ridicate în următorii ani
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    26 Oct 2021   •   21:14

Revenirea consumului global de petrol pe fondul ofertei strânse – spre deosebire de unele prognoze de anul trecut care indică faptul că cererea ar putea fi atins un vârf sau a fost aproape de vârf – precum și anii de subinvestiții în aprovizionare nouă după prăbușirea din 2015, au determinat băncile de pe Wall Street să emită previziuni pentru prețuri semnificativ ridicate ale petrolului pe termen scurt și mediu.

Prețurile petrolului au atins maxime multianuale în ultimele zile, WTI Crude aflându-se la cel mai ridicat nivel din 2014 și Brent Crude la cel mai înalt nivel din octombrie 2018.

Prețurile pot creşte în continuare, cred multe bănci de investiții importante

Goldman Sachs, de exemplu, prevede că Brent va atinge 90 de dolari pe baril la sfârșitul acestui an, ceea ce înseamnă o creștere față de 80 de dolari din previziunea anterioară. Cauza principală a prognozei emise de Goldman este revenirea cererii globale de petrol pe fondul unui răspuns încă slab privind aprovizionarea de la producătorii de petrol non-OPEC+.

Banca de investiții vede, de asemenea, o creștere susținută a prețurilor petrolului în următorii ani.

”Cererea de petrol va atinge maxime record anul viitor și anul următor și trebuie să vedem o creștere a investițiilor”

„Ne confruntăm cu potențiale deficite multianuale și cu riscul unor prețuri semnificativ mai mari”, a declarat Courvalin pentru CNBC.

RBC Capital Markets este, de asemenea, optimist cu privire la prețul petrolului pe termen mediu.

„Ne menținem opinia pe care am susținut-o tot anul - că piața petrolului rămâne în primele zile ale unui ciclu multianual, structural puternic”, a declarat analistul RBC Michael Tran într-o notă de la jumătatea lunii octombrie publicată de Reuters.

Săptămâna trecută, Morgan Stanley și-a majorat perspectiva pe termen lung a prețului petrolului cu 10 USD pe baril, la 70 USD. BNP Paribas se așteaptă ca prețul petrolului să fie de aproape 80 de dolari pe baril în 2023, notează Bloomberg.

UBS se așteaptă ca prețurile petrolului „să rămână bine susținute în anul viitor”, piața rămânând strânsă cel puțin până în primul trimestru din 2022, din cauza celor mai scăzute stocuri din OCDE din 2015, a atenuării treptate a reducerilor OPEC+ și a cererii de petrol atingând 100 de milioane de barili pe zi (bpd) în decembrie 2021.

„În timp ce cererea este de așteptat să crească și anul viitor, producția suplimentară OPEC+ și SUA ar trebui să conducă la o piață de petrol echilibrată. Cu mai mulți membri OPEC+ care se luptă să crească producția în conformitate cu planurile grupului, adăugările sale în 2022 vor fi probabil doar o fracțiune din creșterea de 3,76 mbpd intenționată în prezent, ceea ce ar trebui să prevină o piață supraaprovizionată, în opinia noastră”, a spus Giovanni Staunovo, Dominic Schnider.

„Deci, ținând cont de toate acestea, ne așteptăm ca Brent să se tranzacționeze la 90 USD/bbl în decembrie și martie, înainte de a se stabiliza la 85 USD/bbl pentru restul anului 2022”, au adăugat analiștii UBS.

După 2022, prețurile petrolului vor rămâne probabil mai ridicate din punct de vedere structural, deoarece cererea de petrol va continua să crească, în timp ce noile aprovizionări ar întârzia creșterea consumului, în principal din cauza a cinci ani de investiţii insuficiente și a presiunii asupra companiilor petroliere de a reduce emisiile și investițiile în noi aprovizionări, spun analiștii.

Cheltuielile anuale globale din amonte trebuie să crească cu până la 54%, până la 542 de miliarde de dolari, dacă piața petrolului dorește să prevină următorul șoc de lipsă de aprovizionare, a declarat Moody’s la începutul acestei luni.

„Analiza noastră demonstrează că companiile producătoare vor trebui să-și crească considerabil cheltuielile pe termen mediu pentru a înlocui complet rezervele și pentru a evita scăderile producției viitoare”, a spus vicepreședintele Moody’s Sajjad Alam.

Anul trecut, investițiile globale au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani, la 350 de miliarde de dolari, conform estimărilor grupului de consultanţă Wood Mackenzie de la începutul acestui an, potrivit RT.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close