Previziuni sumbre pentru Grecia: Va fi în recesiune şi în 2014, pentru al şaptelea an consecutiv

de A.M.P    |    09 Ian 2013   •   14:04
Previziuni sumbre pentru Grecia: Va fi în recesiune şi în 2014, pentru al şaptelea an consecutiv Foto: paper-bird.net
Greciei nu va ieşi din recesiune în 2014, aşa cum se aşteaptă majoritatea analiştilor şi creditorii internaţionali ai guvernului de la Atena, economia elenă urmând să se contracte pentru al şaptelea an consecutiv, estimează grupul financiar american Morgan Stanley.
   
Grecia va înregistra o scădere a PIB de 1% în 2014, potrivit analiştilor Morgan Stanley (una dintre cele mai mari şi importante bănci de investiţii din lume - n.r.), citaţi de cotidianul Kathimerini.
   
Comisia Europeană, într-un raport din decembrie, dar şi guvernul elen, anticipează o revenire pe creştere anul următor.
   
Morgan Stanley se aşteaptă la o implicare mai puternică a creditorilor instituţionali ai Greciei într-o viitoare restructurare a datoriei ţării, însă aceasta va depinde de calendarul alegerilor din Europa. În Germania au loc alegeri în septembrie.
   
Presiunea austerităţii în Grecia va începe să se tempereze în acest an, când economia este prognozată să scadă cu 4,5%, afirmă Morgan Stanley.
   
Grecia a fost salvată de la colaps financiar de statele din zona euro şi FMI prin două pachete de împrumuturi externe cu o valoare cumulată de peste 200 de miliarde de euro. Statul elen a beneficiat anul trecut şi de ştergerea unor datorii de circa 100 de miliarde de euro, care împreună cu măsurile dure de austeritate prescrise de creditorii internaţionali ar trebui să aducă îndatorarea la un nivel mai sustenabil la sfârşitul acestui deceniu.
   

Parteneri
x close