Antena 3 CNN Externe Prima carte tipărită în America, scoasă la licitaţie. La cât este evaluat exemplarul, care datează din 1640

Prima carte tipărită în America, scoasă la licitaţie. La cât este evaluat exemplarul, care datează din 1640

Prima carte tipărită în America, scoasă la licitaţie. La cât este evaluat exemplarul, care datează din 1640
18 Apr 2013   •   14:22

Un volum de psalmi datând din 1640, despre care specialiştii spun că este prima carte tipărită în America, va fi scoasă la licitaţie la New York, pe 26 noiembrie, fiind evaluată la 30 de milioane de dolari, informează bbc.co.uk.
   
Aceasta este pentru prima dată din 1947 când "The Bay Psalm Book" este scoasă la licitaţie. În acel an, volumul tipărit în statul Massachusetts - una dintre cele 11 copii rămase ale versiunii traduse în 1640 a "Cărţii psalmilor" - a fost vândută la un preţ record de 151.000 de dolari, echivalentul din prezent al sumei de 1,56 milioane de dolari.
   
Cartea "Birds of America", al lui John James Audubon, adjudecată, în decembrie 2010, pentru 11,5 milioane de dolari, deţine în prezent recordul pentru cel mai scump volum tipărit vândut la licitaţie.
   
"The Bay Psalm Book" a fost scrisă de nişte pelerini cu 20 de ani înainte ca aceştia să se stabilească într-o colonie din Plymouth, Massachusetts. Coloniştii John Cotton, Richard Mather şi John Eliot, care au scris cartea, şi-au dorit o versiune a "Cărţii psalmilor" mai apropiată de originalul în ebraică decât cea pe care o adusesesă cu ei din Anglia.
   
Reprezentanţii casei Sotheby's, unde va avea loc licitaţia, spun că acest volum este o "raritate mitică". "Cu acest volum, Noua Anglie (o regiune a SUA, n.r.) şi-a declarat independenţa faţă de Biserica Anglicană", au spus aceştia.
   
Ediţia tipărită în 1640 - care a inclus 1.700 de exemplare - este cea mai veche în America, fiind adoptată de congregaţiile din zona Massachusetts.
   
Cartea scoasă la licitaţie în noiembrie aparţine unei biserici din Boston, care deţine două copii din această ediţie.
   

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close