Antena 3 CNN Externe Prima conferinţă de presă a lui Obama: economie şi război

Prima conferinţă de presă a lui Obama: economie şi război

Prima conferinţă de presă a lui Obama: economie şi război
Sursa foto: administratia obama
10 Feb 2009   •   06:09

Preşedintele american, Barack Obama, a organizat o conferinţă de presă luni seara, prima de când s-a instalat la Casa Albă, în care a insistat să vorbească despre temele principale ale administraţiei sale- economia americană lovită de o puternică criză, dar şi implicarea SUA pe plan internaţional, în conflictele deschise din Irak sau Afganistan şi relaţia cu Iranul.
Referindu-se la războiul din Afganistan, el a subliniat că nu are un orar pentru retragerea trupelor din acest stat. În plus, el s-a referit la conducerea afgană, apreciind că pare ?foarte detaşată de ceea ce se întâmplă în comunitate?. De asemenea, Obama a abordat şi subiectul Iran, iar în următoare luni, a promis că va căuta breşele care pot fi create pentru ca cele două părţi să se aşeze la discuţii la aceeaşi masă.
El a menţionat că există ?multă neîncredere acumulată de-a lungul anilor, aşa că acest lucru nu se va întâmpla peste noapte?. Preşedintele a mai subliniat că administraţia sa are mari îngrijorări legate de politica Iranului. Cu toate acestea, SUA trebuie să îşi folosească toate instrumentele la îndemână în relaţia cu acest stat, ?inclusiv diplomaţia?. În discursul său de la Casa Albă, preşedintele SUA a deschis totuşi conferinţa cu aprecieri la adresa planului său de salvare a economiei, care ar trebuie implementat cât mai repede.
?Este absolut adevărat că nu putem depinde doar de guvern pentru a crea locuri de muncă sau creştere economică. Acesta este şi trebuie să fie rolul sectorului privat. Dar în acest moment special, cu sectorul privat atât de slăbit de recesiune, guvernul federal este singura entitate care are reursele să aducă economia înpoi la viaţă?, a puncta Obama.
?Guvernul este cel ce poate întrerupe cercul vicios în care concedierile duc la o cheltuială mai mică a oamenilor, ce duce la şi mai multe conedieri. Iar ruperea acestui cerc este exact ce este desemnat planul să facă.
Scopul meu să mă asigur că salvăm sau creăm 4 milioane de locuri de muncă, să ne asigurăm că sistemul financiar funcţionează din nou, că proprietarii de case sunt mai puţin presaţi.?
Declaraţiile lui Obama vin cu doar o zi înainte ca Senatul să voteze versiunea sa pentru planul economic. Anterior, Camera Reprezentanţilor a votat propria versiune, fără nici un vot republican, iar dacă cele două variante diferă, se va institui o comisie de mediere.
Obama a cerut de altfel Congresului să ?acţioneze fără întârziere? pentru ca guvernul să întrerupă cercul vicios din economie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close