Antena 3 CNN Externe Prima femeie premier din Suedia, Magdalena Andersson, a demisionat la doar câteva ore după ce a fost aleasă

Prima femeie premier din Suedia, Magdalena Andersson, a demisionat la doar câteva ore după ce a fost aleasă

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a demisionat, miercuri seară, la doar câteva ore după ce fusese aleasă în această funcţie, după retragerea unui partener de coaliţie şi respingerea proiectului de buget de către Parlament.

Prima femeie premier din Suedia, Magdalena Andersson, a demisionat la doar câteva ore după ce a fost aleasă
Sursa foto: Hepta/ Abaca Press / AA/ABACA
de Mia Lungu    |    24 Noi 2021   •   20:56

Magdalena Andersson a devenit prima femeie premier al Suediei miercuri la prânz. Însă proiectul de buget pe care Magdalena Andersson, liderul Partidului Social-Democrat, l-a propus a fost respins de Parlamentul de la Stockholm, iar Partidul Verzilor s-a retras din coaliţia guvernamentală.

Parlamentul de la Stockholm a aprobat un proiect bugetar alternativ, elaborat de formaţiuni de opoziţie, printre care se numără partidul de extremă-dreapta Democraţii Suedezi (SD).

Ca reacţie, Magdalena Andersson l-a anunţat miercuri seară pe preşedintele Parlamentului, Andreas Norlén, că demisionează din funcţia de prim-ministru, semnalând că s-ar putea să vrea să fie aleasă din nou în acest post peste o anumită perioadă, conform publicaţiei Bild.

"Pentru mine, este vorba de respect, dar nici nu vreau să conduc un guvern în care ar putea apărea dubii asupra legitimităţii. Există o practică de tip constituţional că un guvern de coaliţie trebuie să demisioneze dacă se retrage un partid din coaliţie", a afirmat Magdalena Andersson, citată de site-ul Politico.eu.

×
Parteneri
Ce date personale colectează TikTok de la români
x close