Antena 3 CNN Externe Prima reacție a predicatorului Fethullah Gulen, acuzat că ar avea legături cu asasinarea ambasadorului rus la Ankara

Prima reacție a predicatorului Fethullah Gulen, acuzat că ar avea legături cu asasinarea ambasadorului rus la Ankara

Prima reacție a predicatorului Fethullah Gulen, acuzat că ar avea legături cu asasinarea ambasadorului rus la Ankara
Sursa foto: Foto: Facebook/captura video
20 Dec 2016   •   21:26

Fethullah Gülen, predicatorul turc cu reşedinţa în SUA, acuzat de Ankara că ar fi la originea loviturii de stat eşuate din iulie în Turcia, s-a declarat "şocat şi profund întristat" de asasinarea ambasadorului Rusiei în capitala turcă luni seara, potrivit France Presse.

Primarul Ankarei, Melih Gökçek, lansase luni pe contul său de Twitter ipoteza că atacatorul ar putea avea legături cu Fethullah Gülen. Această presupunere, cu toate acestea, nu este luată în considerare în etapa actuală de guvernul turc.

"Condamn în termenii cei mai fermi acest act odios de teroare", a declarat Fethullah Gulen într-un comunicat difuzat după uciderea diplomatului, Andrei Karlov, de către un poliţist turc, care a spus că vrea să răzbune drama oraşului sirian Alep, pe cale să cadă în mâinile regimului de la Damasc cu sprijinul Moscovei.

"Niciun act terorist nu poate fi justificat, oricare ar fi autorii şi mobilul lor", a adăugat Gulen.

"Poporul turc şi lumea se aşteaptă la o anchetă guvernamentală cu privire la circumstanţele acestui eveniment, la identificarea celor care l-au ajutat pe autor şi ce fel de măsuri trebuie să fie luate pentru ca astfel de atacuri să nu se întâmple pe viitor", a precizat predicatorul în comunicat.

Instalat în Statele Unite, de la sfârşitul anilor '90, Gulen a negat întotdeauna implicarea sa în lovitura de stat eşuată în iulie, în Turcia. În cadrul anchetei lansate de autorităţile turce după puciul eşuat, peste 37.000 de persoane au fost arestate în Turcia şi mai mult de 100.000 au fost destituite sau suspendate din funcţii.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Fethullah Gulen
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close