Antena 3 CNN Externe Prima țară din lume care interzice minele de extracție a metalelor, din motive de mediu

Prima țară din lume care interzice minele de extracție a metalelor, din motive de mediu

Prima țară din lume care interzice minele de extracție a metalelor, din motive de mediu
Sursa foto: Foto: pixabay.com
28 Apr 2017   •   16:33

El Salvador a devenit oficial joi prima țară din lume care interzice minele de extracție a metalelor pe teritoriul său, argumentând că aceasta este o activitate dăunătoare pentru mediu și pentru sănătatea publică, scrie Agerpres.

''Nici o instituție, rezoluție sau act administrativ nu va putea autoriza prospectarea, explorarea, extracția sau prelucrarea minereurilor metalice în El Salvador'', conform acestei legi adoptate la 29 martie de către toate partidele din parlament și publicate joi în Monitorul Oficial.

Acest text face din mica țară din America Centrală un pionier în lupta împotriva activității miniere și a efectelor nocive ale acesteia asupra mediului și populației. El Salvador a luat o măsură istorică, a salutat ONG-ul MiningWatch Canada.

''Aceasta este o lege inovatoare, dar mai ales necesară pentru o industrie care nu aduce niciun beneficiu comunităților, ci mai degrabă a gravă poluare a surselor de apă și a mediului înconjurător. Trebuie să sărbătorim această lege'', a declarat pentru AFP președintele Unității Ecologice din El Salvador (UNES), Mauricio Sermeno.

În octombrie 2016, El Salvador a câștigat în instanță un litigiu cu Pacific Rim Cayman, filială a OceanaGold, care pretindea țării din America Centrală 250 de milioane de dolari pentru că i-a refuzat o licență de exploatare din motive de mediu.

În Guatemala vecină, comunitățile rurale luptă împotriva proiectelor miniere ale grupurilor canadian Goldcorp și americane Tahoe Resources și Kappes, Cassidy & Associates (KCA).

Nicaragua a respins proiectele de exploatare minieră ale companiei canadiene B2 Gold.

Țările din America Centrală sunt printre cele mai sărace din cele două Americi, dar activitatea minieră de pe teritoriul lor nu aduce decât o contribuție ''foarte scăzută'' în ceea ce privește PIB-ul și ocuparea forței de muncă, potrivit unui studiu recent realizat de mai multe ONG-uri.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close