Antena 3 CNN Externe Primarul din Mariupol: "Din ziua a 5-a de război, oraşul e blocat. E catastrofă umanitară! Putin este un criminal de război”

Primarul din Mariupol: "Din ziua a 5-a de război, oraşul e blocat. E catastrofă umanitară! Putin este un criminal de război”

Situaţia din Mariupol, unul dintre oraşele ucrainene distruse în totalitate de armata rusă, rămâne una extrem de gravă. Mii de oameni care trăiesc în fiecare clipă cu teama de a nu mai apuca ziua de mâine sunt captivi în continuare, fără să aibă acces la apă, mâncare sau medicamente. 

Primarul din Mariupol: "Din ziua a 5-a de război, oraşul e blocat. E catastrofă umanitară! Putin este un criminal de război”
Sursa foto: colaj Antena 3/Hepta
de Ana-Maria Roman    |    03 Apr 2022   •   18:58

Trimisul special al Antena 3 în Ucraina, Ana Maria Roman, a obţinut un interviu, în exclusivitate, de la primarul oraşului asediat, Boichenko Vadim.

"Ne aflăm deja în a 37-a zi de război, iar din ziua a cincea a războiului, oraşul este complet blocat. Armata rusă ne-a tăiat metodic accesul la energie electrică, apă, căldură.

Primar Mariupol: Rușii au folosit şi aviaţia pentru a bombarda depozitele de alimente, spectrul catastrofei umanitare e foarte puternic

A folosit şi aviaţia pentru a bombarda depozitele de alimente, ceea ce face ca spectrul catastrofei umanitare să fie foarte puternic.

La fiecare evacuare programată a fost scoasă din oraş populaţia civilă, bătrâni, femei, copii, am folosit pentru asta autobuze noi, cumpărate prin amabilitatea investitorilor noştri, BERD, FMI, iar aceste autobuze, în număr de 150, au fost prezente în trei locaţii (...).

Pe parcursul a 10 zile însă, Federaţia Rusă, care ştia despre aceste operaţiuni de evacuare, ştia despre aceste trei locaţii, de faptul că vom evacua populaţia cu aceste autobuze, a folosit sistematic aviaţia, artileria pentru a bombarda şi a trage în autobuzele noastre şi, astfel, am rămas fără autobuze.

La început au fost 150, după care s-au redus la 100, 50, 30, 10, 6, ca în final numărul lor să ajungă la zero. Astfel, în data de 13 martie, am rămas fără autobuze.

Boichenko Vadim: ”Din ziua 5, au folosit toate armele interzise posibile”

Din păcate, din ziua a cincea a războiului, a folosit toate armele interzise posibile, sisteme de lansare a rachetelor de dimensiuni mari, inclusiv rachete GRAD. 

Din păcate, au fost navele care au ajuns în apele teritoriale ale Mării Azov. Iniţial a fost una singură, numărul lor a crescut ulterior la patru.

După care, au introdus şi aviaţia, iniţial sub forma unui singur avion, care efectua raiduri şi arunca bombe la fiecare jumătate de oră, ulterior le-au suplimentat numărul la cinci", a spus primarul din Mariupol, Boichenko Vadim, în exclusivitate pentru Antena 3.

"În această perioadă, sub tirurile aviaţiei inamice, ne-a fost dificil ca organ de stat să ţinem evidenţa acestor date statitice îngrozitoare şi triste, însă ceea ce putem spune oficial este că până în data de 21 martie, am consemnat ca fapte şi dovezi istorice gropi comune, în care au fost înhumate 5.000 de persoane. 

Primar Mariupol: ”E greu de înţeles ce e în capul lui Vladimir Putin, mai ales că Mariupol are populaţie 90% rusofonă”

Este vorba despre acele persoane adunate de pe străzi, găsite ucise de artileria rusă şi aviaţia inamică.

În realitate, vor fi mai multe victime, pentru că nu am reuşit să intrăm în fiecare casă care a fost afectată sau a ars complet în urma atacurilor artileriei inamice. 

Nu mai vorbim de infrastructură, grav afectată, 90% din cele 2600 de blocuri din oraş au fost afectate, 60% dintre acestea au fost direct distruse, iar 40% nu mai pot fi refăcute. 

Boichenko Vadim: ”Putin e chipul în oglindă al lui Hitler” 

Este greu de înţeles ce este în capul lui Vladimir Putin. În special atunci când ştii că Mariupol este cu populaţie 90% rusofonă.

La fel, e greu de înțeles că fiecare al doilea locuitor al oraşului este de etnie rusă. Deci, într-un fel sau altul, aceştia au rude care se află în Rusia.

Dar eu pot să-mi dau cu părerea de ce face Putin asta. Cred că portretul lui complet este chipul în oglindă al lui Hitler care i-a declarat pe evrei proscrişi şi a început genocidul împotriva poporului evreu.

Exact ca atunci, Putin a declarat că nu există o ţară numită Ucraina, a declarat genocid împotriva Ucrainei şi a început un "război de eliberare", potrivit cuvintelor lui, "operaţiunea de eliberare". 

Primar Mariupol: ”Asta e genocid. Putin este un criminal de război”

Doar că ceea ce face el este să "elibereze Ucraina de ucraineni", iar asta poartă un singur nume: genocid. Putin este un criminal de război.

Mama mea s-a aflat mult timp în acest Teatru Dramatic distrus de aviaţia rusă. Nu pot să-mi imaginez ce au mâncat ei acolo (...): dimineața primeau câte un pahar cu apă fierbinte şi câte doi biscuiţi. 

La prânz, puneau cumva la grămadă ceea ce li se aducea, ce găseau de mâncare - ce rămăsese prin apartamente, garaje, resturile rămase prin magazine și găteau o supă la comun.

Din asta, dădeau fiecăruia câte un pahar cu supă. Aceasta era prânzul. Iar seara, primeau la fel, câte un pahar cu apă fierbinte și doi biscuiți. Aș vrea să înțelegeți de unde luau apa: din sistemul se scurgere pluvială, din jgheaburile de pe acoperișuri. Strângeau apa de acolo, o fierbeau și beau această apă.

Orașul a fost blocat, fără posibilitatea de a organiza evacuarea, iar trupele rusești nu au permis evacuarea (...) a fost emisă o interdicție din partea rușilor, cum că este ordin să nu fie lăsată populația civilă să iasă”, a mai declarat primarul din Mariupol, Boichenko Vadim.

Atenție, videoul conține imagini care vă pot afecta emoțional!

×
Subiecte în articol: Mariupol Război Ucraina Boichenko Vadim
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close