Antena 3 CNN Externe Primăria din Amsterdam ridică o TABĂRĂ specială pentru "cetăţenii problemă"

Primăria din Amsterdam ridică o TABĂRĂ specială pentru "cetăţenii problemă"

Primăria din Amsterdam ridică o TABĂRĂ specială pentru "cetăţenii problemă"
04 Dec 2012   •   15:28

Cetăţenii din Amsterdam, care-şi hărţuiesc vecinii şi le creează neplăceri, vor fi exilaţi, a anunţat primarul oraşului.
Cei responsabili de acte antisociale vor trăi sub stricta supraveghere a poliţiei, în containere amenajate ca locuinţe cu facilităţi minime necesare unui trai decent.

Autorităţile din capitala olandeză au format o unitate specială, care îi va identifica pe cei mai răi cetăţeni, din cele peste 13.000 de plângeri înregistrate anual la adresa lor, pentru "comportament civic neadecvat", relatează Het Parool.

Cei acuzaţi de diverse acţiuni antisociale vor fi evacuaţi din casele lor pentru şase luni, timp în care vor locui în casele-container. Dacă nu vor reuşi să se reabiliteze în această perioadă, ei îşi vor putea pierde definitiv dreptul de şedere într-un cartier rezidenţial din oraş.

Primarul Amsterdamului, Eberhard van der Laan, a alocat peste un milion de euro acestui proiect, destinat să îi protejeze pe cetăţenii care respectă legile locale de elementele turbulente.

Tabăra de containere are scopul de a-i motiva pe cei "cazaţi" aici, să-şi schimbe comportamnetul şi să devină cetăţeni model, sunt de părere edilii oraşului.

"Nu vrem să-i recompensăm pe cei cu un comportament îndoielnic în societate, nu le oferim o casă cu cinci camere şi o grădină mare. Această măsură este luată ca un avertisment", a spus un purtător de cuvânt al primarului.

Cartierul special a fost deja poreclit "Tuigdorpen" (Cartierul mizeriilor) şi a fost comparat cu retorica politicianului de extremă dreaptă, Geert Wilders, liderul Partidului Libertăţii din Olanda.
Anul trecut, Wilders spunea că "recidiviştii ar trebui forţaţi să se mute din cartierele în care fac probleme şi trimişi într-un "cartier al mizeriilor".

Noua măsură va intra în vigoare în luna ianuarie 2013. Conform relatărilor, au fost deja amenajate 10 containere, la periferia Amsterdamului, care vor fi destinate "cetăţenilor problematici".

De-a lungul vremii iniţiativele similare au rămas ca o cicatrice pe obrazul istoric al rasei umane.
Lagărele evreilor din Europa, teritoriile închise Bantustans, pentru negrii din Africa de Sud, în timpul Apartheid-ului, "legea 101" din fosta URSS, care interzicea oricărui contravenient sau dizident să locuiască la mai puţin de 100 de km distanţă de un oraş mare, sunt dovezi clare că măsurile de izolare a unor persoane nu reprezintă întotdeauna cea mai bună soluţie pentru rezolvarea unor probleme sociale.

Olanda nu este la prima iniţiativă de acest gen. În secolul 19, nelegiuiţii erau exilaţi în localităţi speciale, Drenthe şi Overijssel, din apropierea Amsterdamului.

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close