Antena 3 CNN Externe Primarul Ierusalimului neagă că se vor opri construcţiile israeliene

Primarul Ierusalimului neagă că se vor opri construcţiile israeliene

Primarul Ierusalimului neagă că se vor opri construcţiile israeliene
Sursa foto: primar israel
30 Apr 2010   •   03:40

Primarul din Ierusalim a promis să accelereze construcţiile evreieşti din Ierusalimul de Est, cartier dominat de arabi, afirmaţii ce riscă să submineze speranţele unor mult aşteptaţi paşi în procesul de pace.
În cadrul unui eveniment la Washington, primarul Nir Barkat a vizat administraţia americană, care este angajată într-un intens efort diplomatic pentru a convinge israelienii să accepte îngheţarea construcţiilor şi să intre în negocieri cu palestinienii, oprite deja de peste un an.
Barkat a negat cu vehemenţă relatările că premierul Benjamin Netanyahu ar fi dat ordine oficialilor să oprească construcţiile din Ierusalimul de Est, anunţând contrariul.
"Răspunsul este nu, un nu clar," arăta Barkat când a fost întrebat dacă Israel va opri construcţiile în Ierusalimul de Est până sunt lansate noi discuţii. "Nu există niciun îngheţ. Nu este adevărat."
Barkat, un milionar, a fost ales ca persoană care poate apăra interesele seculare şi să modernizeze vechiul oraş. De la preluarea funcţiei, criticii l-au acuzat că a aprins tensiunile în interiorul Ierusalimului.
El a ignorat un ordin judecătoresc ce cerea evacuarea mai multor locuitori evrei din proiecte imobiliare ilegale în inima cartierului arab şi a propus dărâmarea caselor palestiniene pentru a face loc unor proiecte de înfrumuseţare a oraşului.
Comentariile sale de acum vin într-un moment sensibil. Palestinienii erau pe punctul de a reveni la discuţii luna trecută când oficialii israelieni au anunţat planul de a construi 1600 case în Ierusalimul de Est.
Măsura a adus o tensionare a relaţiilor cu SUA care încearcă acum să obţină un nou angajament de la cele două părţi.

Barkat a admis acum totuşi că aprobările au fost încetinite după ce SUA "a pocnit peste faţă", dar a subliniat că nu are nicio intenţie de a opri construcţiile într-un oraş atât de "vibrant şi plin de viaţă" precum Ierusalim.
De asemenea, a mai respins principiul unui Ierusalim de Est controlat de palestinieni. Primarul crede că cedarea controlului ar fi echivalent cu punerea "unui cal troian arab" în inima unei comunităţi preponderent evreieşti.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close