Antena 3 CNN Externe Primele măsuri luate de Grecia au efecte imediate: bursa de la Atena, în CĂDERE liberă

Primele măsuri luate de Grecia au efecte imediate: bursa de la Atena, în CĂDERE liberă

Primele măsuri luate de Grecia au efecte imediate: bursa de la Atena, în CĂDERE liberă
de O.P.    |    29 Ian 2015   •   06:57

Noul guvern grec speră să negocieze un nou acord privind datoria externă, fără să ajungă la un "duel" cu restul Uniunii Europene. Dar primele măsuri ale premierului Alexis Tsipras i-au cam speriat pe investitori, iar bursa de la Atena este în cădere liberă.  Străinii amatori de vacanţe în Grecia sunt şi ei îngrijoraţi, deoarece Tsipras şi-a proclamat opoziţia faţă de turismul all-inclusive.

Noul ministru grec de finanţe a fost întâmpinat cu aplauze, la preluarea funcţiei, de fostele femei de serviciu din minister. Acestea pichetează clădirea de când programul de austeritate le-a lăsat fără slujbe. Acum, ministrul le-a făcut dreptate.

Următorii paşi ai ministrului sunt, însă, mai dificili. El va cere ajutorul omologilor săi din Uniunea Europeană pentru renegocierea datoriei publice de 240 miliarde de euro. Dar Germania i-a avertizat deja pe greci să nu se aştepte că vor fi iertaţi, măcar în parte, de plata datoriei.

Chiar dacă va fi greu să obţină acordul finanţatorilor internaţionali pentru încetarea politicii de austeritate, guvernul lui Alexis Tsipras încearcă, totuşi, să-şi respecte promisiunile electorale. În prima sa şedinţă, cabinetul a blocat privatizarea marilor porturi Salonic şi Pireu şi a altor active importante ale statului. Reacţia bursei din Atena a fost negativă: indicele general a scăzut cu 9 la sută iar cursul acţiunilor bancare - chiar cu 26 la sută. O altă idee a lui Tsipras stârneşte îngrijorare în ţările occidentale. Premierul a declarat război turismului all-inclusive care, în opinia sa, nu ajută economia locală, deoarece turiştii rămân în incinta hotelurilor în loc să viziteze micile magazine şi restaurante. Guvernul nu va interzice total sistemul all-inclusive ci doar îl va descuraja prin măsuri fiscale şi va stimula, în schimb, vacanţele tradiţionale, în mijlocul localnicilor.


×
Subiecte în articol: Grecia Alexis Tsipras investitori
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close