Primul act de sfidare al președintelui ales Donald Trump. China, direct vizată de inițiativă

de G.S.    |    03 Dec 2016   •   08:28
Primul act de sfidare al președintelui ales Donald Trump. China, direct vizată de inițiativă

Preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, şi preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, au purtat vineri o convorbire telefonică, a anunţat echipa lui Trump, citată de agenţia France Presse.

Potrivit AFP, este vorba despre o iniţiativă fără precedent din 1979, an în care preşedintele de atunci al SUA, Jimmy Carter, a adoptat politica unei singure Chine, şi există riscul ca iniţiativa lui Trump să irite regimul de la Beijing.

"În timpul discuţiei, cei doi lideri au luat notă de stadiul relaţiilor strânse din domeniul economic, politic şi de securitate dintre Statele Unite şi Taiwan", se arată în comunicatul remis de echipa celui de-al 45-la preşedinte american.

Un oficial din cadrul reprezentanţei taiwaneze la Washington a evitat să confirme, pentru Reuters, că discuţia a avut loc, dar a apreciat că un astfel de demers ar fi unul "istoric", primul de la momentul când America a tăiat legăturile diplomatice cu Taiwanul.

China nu a transmis, deocamdată, o poziţie oficială, dar Reuters subliniază că este de aşteptat ca Beijingul să fie critic faţă de semnalul de apropiere dintre cele două state, în condiţiile în care China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale "trădătoare".

Tsai Ing-wen este unul dintre cei patru lideri pe care Donald Trump i-a contactat telefonic în cursul zilei de vineri. Preşedintele ales al SUA a mai discutat cu preşedintele filipinez, cu liderul afgan şi cu cel din Singapore.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close