Antena 3 CNN Externe Primul centru de lansări spaţiale din Europa va fi inaugurat pe 13 ianuarie

Primul centru de lansări spaţiale din Europa va fi inaugurat pe 13 ianuarie

Primul centru de lansări spaţiale, Spaceport Esrange se află în Suedia şi va fi inaugurat oficial pe 13 ianuarie în prezenţa regelui Suediei.

Primul centru de lansări spaţiale din Europa va fi inaugurat pe 13 ianuarie
Sursa foto: getty images | Red Huber / Stringer
de Ştefan Petrică    |    02 Ian 2023   •   19:35

La nivelul comisiei europene, într-un context international în schimbare accelerată şi cu tot mai multe provocari, se discută de mulţi ani, despre independenţa continentui european.

Una din direcţiile considerate strategică, este cea tehnică: "Europa trebuie să rămână independentă din punct de vedere tehnologic pentru a putea fi competitivă economic şi pentru a putea face faţă pe pieţele externe", potrivit Space Alliance.

Spaceport Esrange va fi inaugurat oficial pe 13 ianuarie în prezenţa regelui Suediei, al primului ministru al ţării şi al unei delegaţii de înalţi funcţionari UE.

Construcţia centrului de lansări orbitale, ce va fi operat de compania SSC (Swedish Space Corporation) a început în urmă cu caţiva ani.

Centrul este situat în nordul ţării, deasupra cercului arctic, la 68 de grade latitudine nordică şi 21 de grade longitudine estică, el face parte dintr-un complex mai mare, cu o suprafaţă de 5200 de kilometri pătrati.

Întregul complex a trecut printr-un program de modernizare, valoarea estimată este de 50 de milioane de euro, însă doar extinderea vechii infrastructuri suborbitale a costat 12 milioane de euro.

Două companii au efectuat deja teste cu motoare la noile facilităţi, însă primul zbor de test nu se va produce mai devreme de sfârşitul anului 2023.

×
Subiecte în articol: Space Alliance lansare racheta Suedia
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close