Antena 3 CNN Externe Un prinț saudit a fost executat, după ce a fost condamnat pentru asasinarea unui compatriot

Un prinț saudit a fost executat, după ce a fost condamnat pentru asasinarea unui compatriot

Un prinț saudit a fost executat, după ce a fost condamnat pentru asasinarea unui compatriot
19 Oct 2016   •   12:56

Autorităţile saudite au executat un tânăr prinţ care fusese condamnat pentru asasinarea unui compatriot în 2012, într-un rar caz de aplicare a pedepsei capitale la un membru al familiei regale saudite, transmite miercuri EFE.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne saudit, primit miercuri de media locală, prinţul Turki bin Saud a fost executat marţi.

El fusese condamnat la moarte pentru uciderea cu un revolver a lui Adel Suleiman al Mohaimid, în timpul unei încăierări generale care a izbucnit între mai mulţi tineri în zona rurală Al Zamama, situată la est de capitala Riad.

Victima era prieten cu Turki, care era beat la momentul incidentului, conform presei saudite din 2012 care nota varianta unei crime accidentale.

Cu toate acestea, familia lui Al Mohaimid a insistat pe executarea prinţului, respingând "deya" - o cantitate de bani pe care agresorul o plăteşte părinţilor victimei pentru a-i cruţa viaţa.

Turki nu este descendent direct al fondatorului regatului saudit, regele Abdelaziz al Saud, tatăl actualului monarh, Salman bin Abdelaziz, ci al unei alte ramuri a dinastiei Al Saud, care conduce Arabia Saudită din 1932.

Nu este pentru prima dată când autorităţile execută un membru al familiei regale saudite, compusă din mii de persoane, dar este un fapt izolat.

În 1975, prinţul Faisal bin Masaed a fost executat pentru uciderea unchiului său din partea tatălui, regele Faisal.

În 2004, prinţul Fahd bin Nayef a asasinat un tânăr, dar nu a fost într-un final executat pentru că a primit iertarea din partea familiei victimei.

Condamnările la moarte trebuie să fie ratificate de către monarh, iar organizaţiile pentru drepturile omului au denunţat faptul că de la sosirea pe tron a lui Salman bin Abdelaziz, în 2015, s-au înmulţit execuţiile, ajungând de la 88, în 2014, la 158, în 2015.

Human Rights Watch (HRW) a relevat, la finalul lui iulie, că autorităţile saudite au aplicat pedeapsa cu moartea în cazul a 108 persoane de la începutul anului până la acel moment.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: print executie asasinat pedeapsa Capitală
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close