Antena 3 CNN Externe Prinţul Philip a împlinit 90 de ani. Momentul a fost sărbătorit în mai multe locuri de pe glob

Prinţul Philip a împlinit 90 de ani. Momentul a fost sărbătorit în mai multe locuri de pe glob

Prinţul Philip a împlinit 90 de ani. Momentul a fost sărbătorit în mai multe locuri de pe glob
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
11 Iun 2011   •   16:09
Prinţul consort Philip, soţul reginei Elisabeta a Doua, a împlinit ieri 90 de ani. Aniversarea a fost sărbătorită prin ceremonii militare şi civile, nu doar în Marea Britanie, ci pe tot globul, în ţările aflate, formal, sub suveranitatea reginei.

Prinţul Philip, care deţine titlul de duce de Edinburgh, a părut în plină formă când a primit onorul gărzii regale, chiar în ziua în care împlinea nouă decenii de viaţă. Cu aceeaşi ocazie, regina Elisabeta i-a conferit titlul de Lord Mare Amiral, cel mai înalt grad al marinei britanice.

Fost ofiţer de marină, prinţul a fost nevoit să-şi încheie cariera militară când soţia sa a urcat pe tron, în 1952. Aniversarea de ieri a fost marcată şi de 62 de salve de tun, la Turnul Londrei.

Prinţul Philip a primit, de asemenea, o mulţime de felicitări şi cadouri, unele mai puţin obişnuite. Astfel, o asociaţie a persoanelor cu deficienţe de auz i-a dăruit o pereche de căşti de protecţie, ceea ce i-a dat ocazia să arate că nu şi-a pierdut simţul umorului.

Dar, în deceniile în care a stat alături de regina Elisabeta, ducele de Edinburgh a cucerit simpatia oamenilor din toată lumea. Canada i-a acordat, ieri, titlul de general şi amiral al forţelor sale armate.

Un omagiu şi mai emoţionant a venit din arhipelagul Vanuatu din Pacific, pe care prinţul l-a vizitat în 1974 împreună cu regina. El a fost sărbătorit, aici, de un trib local care-l consideră zeul său protector.

Ducele de Edinburgh patronează circa 800 de asociaţii şi fundaţii de binefacere. El declara, însă, înaintea aniversării, că-şi va mai reduce activitatea oficială, ca să se bucure de binefacerile vârstei înaintate.
 

×
Subiecte în articol: aniversare vanuatu Pacific
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close