Antena 3 CNN Externe Procesul lui Breivik s-a încheiat. Verdictul este aşteptat pe 24 august

Procesul lui Breivik s-a încheiat. Verdictul este aşteptat pe 24 august

Procesul lui Breivik s-a încheiat. Verdictul este aşteptat pe 24 august
Sursa foto: Foto: EPA/ INTACT Images
22 Iun 2012   •   19:11

Procesul extremistului de dreapta Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane în urmă cu un an în Norvegia, s-a încheiat iar verdictul va fi dat la 24 august, a anunţat judecătoarea Wenche Elizabeth Arntzen, vineri, la finalul procesului, informează AFP.
   
În ultima zi a procesului, extremistul de dreapta în vârstă de 33 de ani a cerut să fie achitat, apreciind că a comis atacurile de la 22 iulie 2011 pentru a apăra "naţiunea norvegiană" împotriva islamului şi a multiculturalismului.

"Nu pot să îmi recunosc vinovăţia. Invoc principiul necesităţii (care permite să ucizi în circumstanţe excepţionale), deoarece am luptat pentru poporul, cultura şi ţara mea", a declarat Breivik în cursul intervenţiei sale finale.
   
În discursul său ideologic de aproape trei-patru ore, Breivik a evocat serialul de televiziune "Sex and the City" şi pe artiştii norvegieni provenind din familii de imigranţi care au participat la Eurovision, cu scopul de a denunţa mişcarea de eliberare sexuală care, în opinia sa, ameninţă familia tradiţională şi intensificarea multiculturalismului.
   
Adresându-se celor cinci magistraţi, acuzatul a subliniat că "Istoria va arăta dacă ei judecă un bărbat care a încercat să oprească Răul", care "a comis o mică barbarie pentru a opri o barbarie mai mare".
   
Vineri dimineaţa, avocaţii apărării au cerut pedeapsa cu închisoarea "cea mai blândă posibilă" pentru clientul lor, apreciind că acesta este responsabil din punct de vedere penal şi respingând eventualitatea unei internări într-o instituţie psihiatrică solicitată joi de către Parchet.

Pe 22 iulie 2011, Breivik a deschis focul asupra unor tineri laburişti reuniţi în tabăra de vară de pe insula Utoeya, provocând moartea a 69 de persoane, dintre care majoritatea adolescenţi. Înainte de acest atac, el a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului din Oslo, provocând moartea altor opt persoane.


×
Subiecte în articol: Anders Behring Breivik islam
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close