Antena 3 CNN Externe Procurorii ucraineni cer şapte ani de închisoare pentru Iulia Timoşenko

Procurorii ucraineni cer şapte ani de închisoare pentru Iulia Timoşenko

Procurorii ucraineni cer şapte ani de închisoare pentru Iulia Timoşenko
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de N.B.    |    27 Sep 2011   •   21:18

Parchetul ucrainean a cerut, marţi, o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru fostul prim ministru, Iulia Timoşenko, judecată pentru abuz de putere, informează AFP.

"Cerem Tribunalului să o declare pe Timoşenko vinovată şi, ţinând cont de gravitatea infracţiunii (...), să o condamne la şapte ani de închisoare", a declarat unul dintre procurori, Lilia Frolova, la finalul rechizitoriului.

Avocaţii apărării susţin că Timoşenko este nevinovată, că este vorba despre o absenţă a delictului şi au cerut judecătorului să examineze din nou elemente care dovedesc nevinovăţia fostului premier.

Ambasadorul UE în Ucraina a fost prezent la începutul şedinţei, Uniunea Europeană urmăreşte îndeaproape acest proces pentru a se asigura ca acest caz să nu fie o reglare de conturi politice, regimul preşedintelui Viktor Ianukovici căutând astfel să se debaraseze de principala sa opozantă.

În apropierea Tribunalului din Kiev, susţinătorii lui Timoşenko protestează pentru eliberarea fostului premier ucrainean, iar anunţul făcut de procurori a stârnit furia oamenilor.

Desfăşurarea procesului Iuliei Timoşenko a condus la numeroase ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi.

Iulia Timoşenko este acuzată că şi-a depăşit atribuţiile de premier, în 2009, autorizând, fără aprobarea Guvernului, semnarea unor contracte privind importul de gaze naturale ruseşti la un preţ prea mare, dezavantajos pentru Kiev.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close