Producătorii se opun propunerii UE de interzicere a fosfaţilor din detergenţi

de Antena3.ro    |    28 Iun 2011   •   14:33
Producătorii se opun propunerii UE de interzicere a fosfaţilor din detergenţi Foto: treehugger.com

Propunerea Uniunii Europene, de interzicere treptată a fosfaţilor din detergenţii de vase şi de rufe, este contestată vehement de producători, relatează Green Report.

Conform Comisiei de Mediu a Parlamentului UE, aceştia ar trebui interzişi din 2015 şi restricţionaţi începând cu 2013, în sensul în care compuşii fosfaţi să nu mai depăşească concentraţia de 0, 5 grame la un produs standard. Aceste substanţe se pot combina cu nutrienţi de la plante, combinaţia fiind foarte dăunătoare pentru mediul acvatic. Majoritatea fosfaţilor care ajung în ape provin de la fertilizanţii din agricultură, furaje, canalizări şi detergenţi.

Producătorii se opun însă acestei propuneri, susţinând că aceşti compuşi nu dăunează mediului.

"Această cantitate de fosfaţi care ajunge în ape este destul de mică şi nu creează probleme mediului. [...] De 10 ani în Uniunea Europeană s-a interzis nonilfenoletoxilatul, considerat toxic. El se utiliza mai puţin în detergenţi şi mai mult în produse auxiliare industriale de spălare sau la degresanţi. Dar a spune că este interzis produsul şi în tehnologiile de condiţionare a deşeurilor radioactive este absurd", a declarat Aurelia Piscureanu, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie.
Parteneri
x close