Antena 3 CNN Externe Producţia de petrol a Siriei a scăzut cu 95% de la începutul războiului civil

Producţia de petrol a Siriei a scăzut cu 95% de la începutul războiului civil

Producţia de petrol a Siriei a scăzut cu 95% de la începutul războiului civil
de M.T.    |    29 Mai 2013   •   15:48

Siria produce în prezent doar 20.000 de barili pe petrol pe zi, faţă de 380.000 de barili pe zi în luna martie 2011, atunci când a început revolta împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, ceea ce înseamnă o scădere de 95%, a declarat, miercuri, ministrul sirian al Petrolului, Suleiman Abbas, potrivit cotidianului al-Baas, citat de Agerpres.

„Terorismul grupărilor armate precum şi embargoul impus Siriei de ţările occidentale au antrenat o scădere a producţiei petroliere”, a precizat Abbas, în cadrul unei şedinţe a Parlamentului.

Nu doar producţia de petrol a ţării a avut de suferit, a adăugat oficialul sirian, ci şi cea de gaze naturale, aceasta reducându-se la jumătate, de la 30 până la 15 milioane de metri cubi.

Dacă actuala tendinţă se va menţine, Siria ar putea ajunge în situaţia de a importa petrol şi produse petroliere, un lucru care ar însemna cheltuieli de circa 500 de milioane de dolari, a mai spus Abbas.

Înainte ca Uniunea Europeană să impună embargoul asupra Siriei, petrolul reprezenta principala sursă de venit a guvernului de la Damasc.

Rebelii au reuşit să captureze o mare parte a zonei de nord şi est a Siriei, acolo unde se află majoritatea câmpurilor petrolifere, lipsind astfel guvernul de la Damasc de banii necesari pentru susţinerea armatei.

UE a ridicat embargoul pentru a permite exporturile de petrol din zonele controlate de rebeli.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close