Antena 3 CNN Externe Un produs tradițional palestinian a ajuns să facă vânzări uriașe, pe fondul războiului dintre Israel și Hamas. Trei studenți au fost împușcați în SUA din cauza lui

Un produs tradițional palestinian a ajuns să facă vânzări uriașe, pe fondul războiului dintre Israel și Hamas. Trei studenți au fost împușcați în SUA din cauza lui

Războiul dintre Israel și Hamas a impulsionat la maximum vandabilitatea unui produs tradițional palestinian în Statele Unite.

Un produs tradițional palestinian a ajuns să facă vânzări uriașe, pe fondul războiului dintre Israel și Hamas. Trei studenți au fost împușcați în SUA din cauza lui
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Justin L. Stewart
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Dec 2023   •   20:32

Este vorba despre keffiyeh, o eșarfă asociată în mod tradițional cu palestinienii, și care a ajuns să fie purtată la vedere de un număr tot mai mare de nord-americani, simpatizanți ai cauzei locuitorilor din Gaza și din Cisiordania.

Vânzările de keffiyeh au înregistrat o creștere abruptă după războiul declanșat de gruparea Hamas prin atacul masiv din 7 octombrie, din sudul Israelului, potrivit unui material al agenției Reuters.

"A fost ca un declanșator. Deodată, am avut sute de oameni pe site care cumpărau tot ce puteau. În două zile, stocul pe care îl avem s-a epuizat", a declarat Azar Aghayev, distribuitor pentru SUA al companiei Hirbawi, singurul producător de keffiyeh din Cisiordania.

Creșteri de 75% la vânzările pe Amazon

Hirbawi își vinde eșarfele la nivel internațional prin intermediul site-urilor din SUA și Germania, precum și pe Amazon.

În prezent, toate cele 40 de versiuni de eșarfe keffiyeh de pe site-ul din SUA sunt vândute complet, potrivit reprezentantului companiei palestiniene.

Pe Amazon, în perioada cuprinsă între 7 octombrie și 2 decembrie, numărul de eșarfe keffiyeh vândute a crescut cu 75%, comparativ cu precedentele 56 de zile, arată datele firmei de cercetare a pieței Jungle Scout.

Trei studenți palestinieni au fost împușcați în Vermont. Doi purtau keffiyeh

Chiar dacă Hirbawi este cel mai cunoscut producător de eșarfe keffiyeh, există și alți producători, inclusiv mici artizani, dar și mari companii, precum producătorul de articole de lux Louis Vuitton, care a vândut o versiune proprie în 2021.

Vânzările de keffiyeh au urcat în pofida cazurilor în care persoane ce purtau astfel de eşarfe au fost victime ale unor abuzuri verbale și fizice.

În cel mai grav incident de acest fel din SUA, trei studenți de origine palestiniană, dintre care doi purtau eșarfe keffiyeh, au fost împuscați în Burlington, statul american Vermont, în timp ce se plimbau, luna trecută.

Cu tot potențialul keffiyeh de a atrage purtătorii în conflicte și agresiuni, cererea pentru eșarfe nu pare să fie afectată, potrivit vânzătorilor.

"Dacă am avea în stoc 20.000 de keffiyeh, le-am vinde pe toate", susține Morgan Totah, fondatoarea Handmade Palestine, o inițiativă cu sediul în orașul Ramallah din Cisiordania, care vinde online produsele realizate de artizanii locali.

Foto: bărbați purtând keffiyeh la o manifestație pro-palestinieni în SUA

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close