Antena 3 Externe Profesor în economie: Europa nu trece printr-o criză financiară, ci printr-o criză de dezvoltare

Profesor în economie: Europa nu trece printr-o criză financiară, ci printr-o criză de dezvoltare

de G.S.    |    12 Noi 2011   •   17:43
Profesor în economie: Europa nu trece printr-o criză financiară, ci printr-o criză de dezvoltare
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul vizitei în Germania de săptămâna aceasta, că România îşi menţine scopul de a intra în zona euro până în 2015. Preşedintele a ţinut să avertizeze presa: "Îi rog pe ziarişti să nu zâmbească. Ne menţinem obiectivul de a intra în zona euro în 2015".

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat diplomatic: "România a confirmat că vrea să adere la euro în 2015. Respect acest lucru, ştiu ce înseamnă să se întreprindă măsuri reforme dificile pentru populaţie."

Şi totuşi, conform unor analişti, nu există o criză financiară în Europa, ci o criză de dezvoltare, mai degrabă.
Mariana Mazzucato, profesor în economie la Universitatea din Sussex, a explicat de ce Europa nu trece printr-o criză a euro, sau una economică, sau una provocată de politicieni incapabili. Nu că nu ar fi. Oricât pare de paradoxal, Europa trece printr-o criza de dezvoltare.

Problema Italiei nu e datoria, pentru ca datele arata ca ţara e solvabilă. E una de creştere. Italia nu a mai crescut pentru ca nu a investit în educaţie şi cercetare. Planul de austeritate al FMI nu are legatură cu realitatea, spune Mazzucato, ci doar cu inflaţia pentru că aceasta ameninţă în special averile bogaţilor.

În ciuda unor reduceri bugetare, Germania, spre deosebire de restul Europei, a crescut bugetul pentru educaţie şi cercetare cu 7%. Italia a stagnat tocmai pentru că nu a mai investit în cercetare, care să-i permită implementarea unor noi tehnologii în economie, şi implicit dezvoltare.

România taie al treilea an consecutiv bugetul pentru educaţie. De cercetare nu mai pomeneşte nimeni. Conducătorii ţării par să fi intrat într-o transă. Preşedintele visează la un deficit zero. Par să fie complet împotmoliţi într-un model care produce doar sărăcie. În niciun caz dezvoltare. Iar discuţia despre intrarea României în zona euro, după ce nu a putut intra nici măcar în Schengen, e de înţeles de ce stârneşte hohote de râs în Europa.

 
Get Adobe Flash player

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close