Antena 3 CNN Externe Profesorii israelieni vor fi plătiţi pentru recrutarea elevilor în armată

Profesorii israelieni vor fi plătiţi pentru recrutarea elevilor în armată

Profesorii israelieni vor fi plătiţi pentru recrutarea elevilor în armată
Sursa foto: Foto: AFP
21 Ian 2013   •   13:43

Israelul încurajează şi finanţează o nouă formă de patriotism, oferind bonusuri substanţiale profesorilor de liceu, care reuşesc să-şi convingă elevii, să urmeze o carieră militară. Iniţiativa a stârnit un val de controverse aprige la nivelul Ministerului de Educaţie.

Conform unei circulare, din interiorul liceelor israeline, cadrele didactice vor beneficia garantat de bonusuri, acordate la sfârşitul anului şcolar.

Circulara, obţinută şi publicată de Monitorul Ştiinţific Creştin, precizează că "unităţile de învăţământ, care au o rată ridicată a elevilor dispuşi să devină recruţi în serviciile militare, naţionale sau cele legate de securitatea civilă, vor primi fonduri pentru recompensarea profesorilor. Pentru un procent de 10% dintre elevii înrolaţi, fiecare dascăl va primi 2160 de dolari, iar pentru alte 10 procente, acesta va mai primi încă 1620 de dolari.

Surse ministeriale susţin că militarizarea sistemului educaţional ar îngreuna abilitatea viitoarelor generaţii, să participe la procesul de pace din Orientul Mijlociu.
Cei care sunt de acord cu această măsură, pretind că scara de recrutare trebuie să se menţină ridicată, pentru a asigura siguranţa naţională.   De cealaltă parte, militarii de carieră se plâng că, în ultimii ani, tot mai puţin tineri aleg viaţa cazonă.

×
Subiecte în articol: elevi
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close