Antena 3 CNN Externe Profilul lui Igor Strelkov, liderul separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, considerat unul dintre principalii vinovaţi în cazul prăbuşirii zborului MH17

Profilul lui Igor Strelkov, liderul separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, considerat unul dintre principalii vinovaţi în cazul prăbuşirii zborului MH17

Profilul lui Igor Strelkov, liderul separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, considerat unul dintre principalii vinovaţi în cazul prăbuşirii zborului MH17
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    21 Iul 2014   •   09:04

Cetăţean al Federaţiei Ruse, fost agent al serviciilor de securitate şi informaţii ruseşti, implicat de-a lungul timpului în conflictele din Transnistria, Cecenia, Serbia şi, recent, Crimeea.

Acesta este, pe scurt, profilul lui Igor Strelkov, unul dintre liderii separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Strelkov este considerat de către guvernul de la Kiev unul dintre principalii vinovaţi în cazul avionului civil malaezian doborât săptămîna trecută în Ucraina.

La scurt timp după tragedie, Strelkov a postat pe un site de socializare că oamenii lui ar fi doborât un avion în estul Ucrainei, iar numele lui apare în mai multe înregistrări ale unor convorbiri între separatişti.

Războiul declanşat de Rusia în estul Ucrainei a provocat cea mai mare tragedie civilă din ultimul deceniu: 298 de morţi într-un avion Malaisyan Airlines doborât cu o rachetă rusească lansată din zona de est controlată de Moscova şi separatiştii ei.

Comunitatea internaţională este stupefiată şi revoltată de acest act terorist. Rusia se apropie de punctul culminant al izolării sale depline pe plan internaţional, în urma anexării ilegale a peninsulei Crimeea şi a susţinerii unui război de gherilă în estul Ucrainei ce are ca scop ruperea acestui teritoriu şi alipirea sa prin forţă la Rusia.

În ultimele luni, au existat din păcate şi precedente grave. Avioane militare ale Ucrainei au fost doborâte de rachetele separatiştilor ruşi. Două avioane militare de transport, un avion de luptă şi un elicopter militar sunt gravele atentate ce constituie un precedent al uciderii celor 298 de civili nevinovaţi în cursa Amsterdam-Kuala Lumpur.

Igor Ivanovici Strelkov, alias Igor Girkin, este liderul gherilelor pro-ruse din Donbas, estul Ucrainei.

Născut în 1970 la Moscova, cetăţean al Federaţiei Ruse, este un fost ofiter FSB si GRU, însărcinat cu operatiuni speciale în străinătate.

Prezenţa lui a fost confirmată de-a lungul timpului în războiul din Transnistria împotriva populaţiei româneşti, în Bosnia, alături de comandouri sârbe, în Cecenia şi apoi în Crimeea.

Zeci de fotografii şi filme îl arată coordonând în estul Ucrainei liderii separatişti finanţaţi şi înarmaţi de Moscova. În estul Ucrainei sunt peste 4.500 de membri ai unor forţe paramilitare folosite de Rusia în diverse zone de război.

Igor Strelkov, alias Girkin, este pe lista neagră a Uniunii Europene. El apare pe interceptările făcute de serviciile secrete de la Kiev în zona atacului asupra avionului în care au murit 298 de persoane.

Imediat după prăbuşirea avionului, Girkin a postat pe Twitter un mesaj plin de laude, prin care îşi asuma responsabilitatea pentru doborârea acestuia.

În acel moment, se pare că el credea că a doborât un avion militar Antonov-26, care aparţinea Aviaţiei din Ucraina, spunând că acesta a căzut în apropierea unei mine numita Progress.

„În zona Torez tocmai am doborât un avion An-26, care s-a prăbuşit undeva în zona minei Progress”, a scris Girkin, adăugând: „V-am avertizat să nu zburaţi pe cerul nostru”.

Mai târziu, când şi-au dat seama că s-a prăbuşit un avion cu civili, mesajele de pe Twitter au fost şterse.

×
Subiecte în articol: zborul MH17 avion prabusit Ucraina
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close