Antena 3 CNN Externe Programul nuclear al Coreii de Nord afectează ajutorul umanitar al ONU

Programul nuclear al Coreii de Nord afectează ajutorul umanitar al ONU

Programul nuclear al Coreii de Nord afectează ajutorul umanitar al ONU
Sursa foto: coreea de nord
05 Iun 2009   •   02:56

Comportamentul belicos al Coreii de Nord afectează şi ajutoarele umanitare pe care această ţară le primeşte. ONU a anunţat că programul său de acordare de ajutor în alimente, ce a oferit Phenianului produse în valoare de peste un miliard de dolari din 2000, ar trebui să ofere în acest an un ajutor similar în valoare de jumătate de miliard de dolari, dar este departe de acest scop.
Până acum donatorii WFP au strâns doar 75.4 milioane dolari din cele 503 milioane fixate ca obiectiv, iar peste jumătate,respectiv 38.8 milioane de dolari? este ajutor alimentar ce nu a fost livrat anul trecut.
Principalul motiv pentru această reticenţă este comportamentul dictatorului nord coreean Kim Jong-Il, ce a culminat cu testul nuclear de pe 25 mai.
În plus, Coreea de Sud a fost ameninţată cu războiul şi s-au testat cu ostentaţie rachete cu rază medie şi lungă de acţiune.
Drept urmare, ONU aprecia că este capabilă să ofere doar o "raţie parţială " pentru 1,8 milioane nord coreeni, în vreme ce 4,4 milioane persoane vor rămâne în afara programului.
Printre statele pe care WFP se bazează că vor face donaţii se numără şi SUA, care a promis anul trecut că va oferi ajutor umanitar sub formă de alimente în valoare de 61.7 milioane dolari Coreii de Nord, după doi ani de refuz.

Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close