Antena 3 CNN Externe Proiect controversat. Ucrainenii ar putea renunţa la alfabetul chirilic

Proiect controversat. Ucrainenii ar putea renunţa la alfabetul chirilic

Proiect controversat. Ucrainenii ar putea renunţa la alfabetul chirilic
Sursa foto: Foto: fiverr.com
06 Mar 2014   •   14:20
Reprezentanţii Parlamentului ucrainean care redactează noua lege privind folosirea limbilor minorităţilor în Ucraina examinează ideea renunţării treptate la alfabetul chirilic, relatează RIA Novosti.

"Unii dintre membrii comisiei folosesc anumite subtrefugii în vederea adăugării unei clauze care să prevadă abandonarea treptată a alfabetului chirilic în Ucraina şi înlocuirea cu alfabetul latin", a declarat sursa menţionată.

La data de 23 februarie, Parlamentul de la Kiev a abrogat legea privind folosirea limbilor minorităţilor din Ucraina, adoptată în 2012 de fostul preşedinte Viktor Ianukovici. Acestă lege a permis minorităţilor din Ucraina să-şi folosească limba maternă în regiunile în care reprezentau cel puţin 10 la sută din populaţie. Legea a conferit limbii ruse statut de limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni administrative ale Ucrainei, inclusiv la Kiev.

Rusofonii din sudul şi sud-estul Ucrainei, dar şi din Crimeea , au protestat ca urmare a abrogării legii de către Parlamentul ucrainean.

Ţările vecine Ucrainei, printre care România, Bulgaria, Ungaria, dar şi instituţiile europene, au criticat Kievul pentru abrogarea legii.

În acest context, preşedintele Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, care deţine şi funcţia de şef de stat interimar, a refuzat luni să aprobe decizia Legislativului vizând abrogarea legii.

Turcinov a dispus recent crearea unui grup de lucru pentru pregătirea, până la 31 martie, a unei noi legi în domeniul utilizării limbilor minorităţilor în Ucraina. El a asigurat că noua lege va reprezenta interesele tuturor minorităţilor din Ucraina.

 


×
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close