Antena 3 CNN Externe Proiectul Nabucco va fi dezbătut la un summit la Budapesta

Proiectul Nabucco va fi dezbătut la un summit la Budapesta

Proiectul Nabucco va fi dezbătut la un summit la Budapesta
Sursa foto: gazoduct Nabucco
22 Ian 2009   •   08:06

Un summit al statelor interesate de construcţia gazoductului Nabucco, din Asia Centrală spre Europa, va fi organizat pe 27 ianuarie la Budapesta, arătau surse diplomatice de la Bruxelles.
Recenta dispută a gazului dintre Rusia şi Ucraina a afectat 20 de state europene, ceea ce a grăbit Uniunea Europeană să intensifice discuţiile pentru construcţia unei rute alternative de livrare a gazului către Europa.
Conducta Nabucco, estimată la un cost de 10 miliarde de dolari şi susţinută de UE şi SUA, ar trebui să lege Asia Centrală de Europa, prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, astfel evitându-se Rusia şi Ucraina.
Construcţia ar trebui să înceapă în 2010. La summit sunt aşteptaţi reprezentanţi de vârf ai UE, din statele producătoare de gaz din regiunea caspică şi ţările de tranzit. Oricum, gazoductul ar putea întâmpina probleme dacă Turkmenistanul, cel mai important producător din Asia Centrală, refuză să adere la proiect.
O conferinţă internaţională privind Nabucco şi proiectele din coridorul sudic va avea loc la Praga, pe 7 mai, a anunţat şi comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, după o întâlnire cu ministrul azer de Externe. Coridorul energetic din Caucazul de sud implică transportul gazului din Azerbaidjan către Europa, ce va lega statul azer de Turcia, Grecia şi Italia. Gazoductul, ce ar trebui să fie finalizat în 2013, va pompa 12 miliarde mc de gaz anual, din care 3,6 miliarde pentru Grecia şi 8,4 pentru Italia.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Proiectul Nabucco
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close