Antena 3 CNN Externe Propaganda rusă a anunțat finalizarea testelor cu "Torpila Apocalipsei" | "S-a folosit un simulacru în locul torpilei Poseidon", scrie presa italiană

Propaganda rusă a anunțat finalizarea testelor cu "Torpila Apocalipsei" | "S-a folosit un simulacru în locul torpilei Poseidon", scrie presa italiană

Surse citate de agenția rusă TASS au declarat că submarinul Belgorod ar fi finalizat recent o serie de teste menite să verifice capabilitățile de lansare a torpilei atomice Poseidon.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Ian 2023   •   18:28

Ar fi vorba de teste efectuate "pentru a evalua performanțele submarinului la diferite adâncimi".

"Potrivit cotidianului italian La Republica, testele rușilor nu ar fi fost făcute pe o torpilă Poseidon reală, ci pe un 'simulacru' având dimensiuni și masă similare", a transmis corespondentul Antena 3 CNN în Italia, Naty Badea.

Presa italiană notează, de altfel, caracterul neoficial al surselor citate de TASS precum și faptul că nu se precizează un interval de timp și o locație pentru testele a căror finalizare a fost anunțată.

În absența datelor oficiale referitoare la această armă, analiștii militari occidentali au făcut diverse modelări, conform cărora Poseidon ar avea o lungime de 20 - 24 de metri, fiind echipată cu un focos nuclear a cărui putere este evaluată, în echivalent TNT, între 2 și 10 megatone (spre comparație, puterea bombei de la Hiroșima a fost de 15 kilotone).

Ce cred specialiștii occidentali despre "Torpila Apocalipsei"

Poseidon ar avea o rază de acțiune de peste 10.000 kilometri și o viteză maximă în jurul a 100 kilometri pe oră, putând să navigheze la adâncimi de 1.000 metri.

Concepția torpilei i-ar permite să depășească nedetectată sistemele de apărare de coastă, cum ar de exemplu cele ale SUA, a relatat CNN.

Dincolo de contaminarea radioactivă în zona vizată, detonarea acestei arme ar putea genera un val tsunami uriaș, de natură să distrugă complet un oraș de coastă.

De altfel, Belgorod și super-torpila sa au făcut obiectul propagandei guvernului rus încă din primăvara anului trecut, în urma creșterii tensiunilor dintre Moscova și Occident după invazia în Ucraina.

Cu acea ocazie, Dmitri Kiseliov, una dintre cele mai agresive figuri din aparatul rus de propagandă, a amenințat la televiziune că Poseidon este capabilă să provoace un tsunami radioactiv de 500 de metri înălțime, capabil să "șteargă de pe hartă Marea Britanie".

Foto: Ceremonia de lansare a submarinului Belgorod la șantierul din Severodvinsk, aprilie 2019

×
Subiecte în articol: Poseidon Belgorod Torpila Apocalipsei
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close