Antena 3 CNN Externe Prostituatele românce provoacă dispute între autorităţile din Zurich

Prostituatele românce provoacă dispute între autorităţile din Zurich

Prostituatele românce provoacă dispute între autorităţile din Zurich
24 Iun 2010   •   09:27

Un scandal de proporţii a izbucnit în Elveţia din cauza prostituatelor originare din Europa de Est, în cea mai mare parte românce. Deşi prostituţia a fost legalizată în urmă cu 68 de ani în Elveţia, locuitorii oraşului Zurich se plâng că sunt deranjaţi de prezenţa tot mai mare pe străzi a practicantelor acestei meserii şi le cer autorităţilor să ia măsuri.

Zona Silhquai din Zurich era cunoscută, la începutul anilor '90, pentru comerţul cu droguri. 20 de ani mai târziu, trotuarele cartierului sunt ocupate de tinere prostituate, multe dintre ele originare din Ungaria şi România. Amploarea pe care acest fenomen a luat-o şochează locuitorii şi politicienii elveţieni, mai ales că există suspiciuni privind traficul de fiinţe uman, arată Le Temps.

"Problema a devenit critică", consideră Marco Cortesi, purtătorul de cuvânt al poliţiei. "Prostituţia deranjează, oferă imaginile unei etici îndoielnice şi generează probleme sanitare, mai ales în zona rezidenţială vecină. Dar noi nu putem interveni. Nu avem o lege pentru a face acest lucru. Iar aceste tinere, adeseori analfabete, sunt reticente în a vorbi despre situaţia lor. Sunt controlate", a explicat el.

Elveţienii cred că această situaţie a luat amploare după extinderea liberei circulaţii, în 2006, la noile state membre UE. În urmă cu un an, aproximativ 800 de noi prostituate erau înregistrate de poliţia din Zurich.

Cu o lună în urmă, consilierul naţional Sylvia Flückiger (UDC) a propus interzicerea prostituţiei pe străzi. Totuşi, nu toţi oficialii sunt de acord cu această măsură drastică.

"Nu vrem să interzicem, vrem să păstrăm controlul", a replicat Rolf Vieli, responsabil de proiectul Langstrasse Plus, un program de revalorizare a cartierului Silhquai. "Dincolo de libera circulaţie, situaţia economică din străinătate face atractivă piaţa sexului în Elveţia", a adăugat el.

Prostituţia a fost declarată o meserie legală de către autorităţile elveţiene în 1942.

Foto: Le Temps

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Elvetia prostitutie Zurich
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close