Antena 3 CNN Externe Protestul camionagiilor din Ottawa s-a încheiat. 191 de persoane au fost arestate

Protestul camionagiilor din Ottawa s-a încheiat. 191 de persoane au fost arestate

Poliția canadiană a asigurat duminică centrul orașului Ottawa cu gard, în timp ce muncitorii au curățat gunoiul și străzile. 191 de arestări au pus capăt unei ocupații de trei săptămâni.

Protestul camionagiilor din Ottawa s-a încheiat. 191 de persoane au fost arestate
Sursa foto: Canadian Press/REX/Shutterstock
de Cerasela Stafie    |    21 Feb 2022   •   13:04

Timp de trei săptămâni, orașul canadian a fost blocat de protestatari. Camionagiii s-au răzvrătit împotriva măsurilor anti-COVID-19.

Demonstranții au folosit sute de camioane și vehicule pentru a bloca centrul orașului, începând cu 28 ianuarie, ceea ce l-a determinat pe premierul Justin Trudeau să invoce puteri de urgență rar utilizate.

76 de vehicule au fost tractate, a anunțat poliția duminică. Câțiva oameni strângeau un depozit logistic pe care așa-numitul ”Convoi pentru libertate” l-a amenajat într-o parcare pentru a-i aproviziona pe protestatarii aflați la câțiva kilometri depărtare în fața parlamentului. Polițiștii au înmânat fluturași, avertizându-i să plece sau riscă arestarea și amendă.

”Eram sprijin pentru convoi și pentru oamenii din centrul orașului – hrană, combustibil, produse de bază. Aceasta a fost tabăra de bază și facem curățenie.” a spus Winton Marchant, un pompier pensionar din Windsor, Ontario, scrie The Guardian.

Sâmbătă, poliția a folosit spray cu piper și grenade paralizante împotriva protestatarilor, eliberând cea mai mare parte a zonei din fața parlamentului. Alți demonstranți au abandonat pozițiile din centrul orașului în timpul nopții.

Cei arestați se confruntă cu 389 de acuzații penale diferite, inclusiv obstrucționarea poliției, nerespectarea unui ordin judecătoresc, agresiune, răutate, deținerea unei arme și agresarea unui ofițer de poliție, le- a declarat reporterilor șeful interimar al poliției din Ottawa, Steve Bell.

”Nu am terminat încă cu această operațiune”, a spus Bell, adăugând că în ”următoarele zile” poliția va stabili ”cum ne menținem prezența și cum ne asigurăm că nimeni nu se întoarce să ne ocupe din nou străzile”.

Pentru prima dată în câteva săptămâni, în centrul orașului era doar zăpadă și liniște. Camioanele care claxonau au dispărut.

Protestatarii care au fost filmați de poliție și au părăsit orașul vor fi trași la răspundere, a spus Bell. ”Vom căuta în mod activ să vă identificăm și vom aplica sancțiuni financiare și acuzații penale”, a spus el, adăugând: ”Această investigație va continua în următoarele luni.”

În ultimele două zile de proteste din Ottawa și Columbia Britanică, unde un grup a închis temporar un punct de trecere a frontierei la sud de Vancouver sâmbătă, reporterii TV au fost hărțuiți, insultați, amenințați și împinși. Ministrul canadian al industriei, François-Philippe Champagne, a scris pe Twitter că un astfel de tratament ”profund deranjant”.

O anchetă penală privind tratamentul unui membru al presei este în curs de desfășurare, a spus Bell, adăugând: „media a fost supusă insultelor, abuzurilor”.

Trudeau a invocat puteri de urgență pentru a acorda guvernului său o autoritate mai largă de a opri protestele, inclusiv competențe de a îngheța conturile bancare ale celor suspectați că sprijină blocadele.

Până în prezent, 206 conturi bancare și corporative au fost înghețate, iar o instituție financiară a blocat un cont de ”procesor de plăți” care deține 3,8 milioane de dolari (2,98 milioane USD), a spus poliția, adăugând că încă strâng informații despre companii și oameni.

 

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close