Antena 3 CNN Externe Proteste la Moscova, arestări lângă palatul lui Putin. Peste 20 de jurnalişti ridicaţi de poliţie

Proteste la Moscova, arestări lângă palatul lui Putin. Peste 20 de jurnalişti ridicaţi de poliţie

Proteste cu zeci de arestări în Piaţa Roşie din Moscova, la o manifestație organizată de soțiile soldaților de pe front.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Feb 2024   •   18:13

Femeile îi cer președintelui Vladimir Putin să-i aducă acasă pe soții lor care luptă în Ucraina.

Presa independentă din Rusia vorbește despre 27 de jurnaliști reținuți de către poliția moscovită. Printre aceștia se numără și jurnaliști străini.

De exemplu, un cameraman al agenției France Presse, care a fost reținut în timpul manifestației, a spus că alții 26 de jurnaliști, inclusiv străini, se aflau cu el într-o dubă și se îndreptau către o secție de poliție din capitală.

Soțiile soldaților mobilizați pe frontul din Ucraina protestează de mai multe săptămâni în fața Kremlinului, însă până acum poliția din Moscova nu a intervenit.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi urmări imagini de la protestele din Piaţa Roşie din Moscova

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru până acum. Într-adevăr, protestele au fost și de mai mică amploare și probabil că nu s-a dorit o reprimare violentă pentru a nu afecta opinia publică referitor la faptul că aceste femei își doresc soții înapoi acasă.

Însă de această dată iată că se pare că s-a intervenit. Asta în condițiile în care 244.000 de soldați luptă în prezent în Ucraina, dintr-un total de 617.000 de militari activi în Rusia.

"Fenomenul este mult mai amplu. Nemulțumirile sunt mult mai explozive în provincii. Din datele pe care le-am este de-abia începutul. Pentru a susține războiul din Ucraina, regimul Putin a deturnat 30% din bugetul național.

Acești bani se iau de undeva. Deci vă dați seama că sunt o mulțime de nemulțumiri. Iar dacă după două luni de zile, nici două luni, o lună de aplicare a acestei scheme bugetare iese cu demonstrații într-un spațiu atât de controlat și într-o țară atât de represivă, înseamnă că situația este mai gravă decât ne putem noi imagina", a spus colonel în rezervă Tudor Păcuraru, fostul șef al Biroului de Analiză și Sinteză SRI.

 

×
Subiecte în articol: proteste Rusia
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close