Antena 3 CNN Externe Protest masiv la Bruxelles, cu aproape 100.000 de oameni în centrul capitalei belgiene | Toate decolările au fost anulate

Protest masiv la Bruxelles, cu aproape 100.000 de oameni în centrul capitalei belgiene | Toate decolările au fost anulate

Între 70.000 și 80.000 de persoane protestau, luni, în Bruxelles, oamenii fiind mobilizați de apelul la grevă lansat de sindicate, ca reacție la creșterea costului vieții.

Protest masiv la Bruxelles, cu aproape 100.000 de oameni în centrul capitalei belgiene | Toate decolările au fost anulate
Sursa foto: Twitter @PaolPan
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iun 2022   •   17:47

Numărul de participați provine din estimările poliției și ale centralelor sindicale, transmite agenția Belga, citată de DPA.

Protestatarii purtau steaguri și bannere pe care scria "Mai mult respect, salarii mai mari" și "Eliminarea accizelor".

Unii participanți au aprins lumânări pirotehnice, notează Reuters.

Protestele - care au loc la nivel național - au provocat perturbări grave în transporturi.

Autoritățile aeroportului din Bruxelles s-au văzut obligate să anuleze toate decolările din cauza lipsei personalului de securitate.

Compania Brussels Airlines anunțase săptămâna trecută că va anula zboruri din cauza participării la grevă a personalului companiei de securitate G4S.

Criza în transporturile aeriene nu se va încheia luni, deoarece piloții și însoțitorii de bord de la Brussels Airlines plănuiesc în perioada 23-25 iunie o grevă motivată de condițiile de muncă iar echipajele belgiene de la Ryanair preconizează, la rândul lor, trei zile de protest începând de vineri.

Estimările sindicatelor, depășite de realitatea din stradă

Potrivit Belga, sindicatele se așteptau, luni, ca până la 70.000 persoane să se alăture marșului de protest din centrul capitalei, însă ulterior au revizuit estimările la 80.000.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Compania feroviară belgiană SNCB, care nu ia parte la grevă, a pus la dispoziție trenuri suplimentare pentru a facilita venirea protestatarilor în capitală.

În Bruxelles funcționa, luni, o singură linie de metrou.

De asemenea, în alte câteva provincii companiile publice ofereau doar servicii minime.

Marile sindicate belgiene au chemat la grevă pentru a impulsiona reforme legislative menite să contracareze scăderea puterii de cumpărare care a urmat pandemiei de COVID-19, pe fondul unei inflații-record.

Inflația în Belgia a ajuns la 9% în iunie, reflectând evoluția acestui indicator la nivel continental, pe fondul impactului invaziei ruse în Ucraina asupra lanțurilor de aprovizionare și asupra prețurilor bunurilor de consum.

Premierul belgian Alexander De Croo susține însă că forța de muncă din țară sa este mai bine protejată decât în majoritatea statelor Uniunii Europene, deoarece salariile au fost indexate cu inflația.

El a declarat postului public RRTFB că guvernul a prelungit până la finele anului reducerile de taxe pe vânzările de gaz, electricitate și combustibili.

×
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close