Antena 3 CNN Externe Protest masiv la Bruxelles, înainte de summit-ul "relansării"

Protest masiv la Bruxelles, înainte de summit-ul "relansării"

Protest masiv la Bruxelles, înainte de summit-ul "relansării"
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de N.B.    |    14 Mar 2013   •   19:49

Aproximativ 15.000 de persoane au venit din mai multe ţări ale Uniunii Europene pentru a manifesta la Bruxelles şi a denunţa politicile de austeritate, la câteva sute de metri de clădirea Consiliului European, nde are loc summitul celor 27 de şefi de stat şi de guvern, joi şi vineri, informeaza AFP.

În Europa, "Habemus austeritas!", a denunţat Anne Demelenne, secretarul general al federaţiei sindicale belgiene FGTB, făcând aluzie la expresia prin care s-a anunţat alegerea papei, miercuri. "Suntem aici pentru a avertiza Consiliul european. La fiecare summit, lucrătorii sunt cei care sunt în pericol", a adăugat ea, în cadrul unui discurs.
   
Organizată de Confederaţia europeană a sindicatelor (CES), formată din 85 de organizaţii din 36 de ţări, manifestaţia a reunit în special belgieni, dintre care aproximativ 3.000 din cadrul grupului american Caterpillar, care a anunţat recent suprimarea a 1.400 de locuri de muncă în Belgia.
   
Câteva sute de salariaţi ai grupului siderurgic ArcelorMittal au venit de la sediile din Li?ge şi Florange (Franţa), puternic afectate de restructurări.
   
Manifestanţii nu s-au putut apropia de clădirea Consiliului european, păzită de forţele de ordine. Cei 27 de şefi de stat şi de guvern se vor reuni începând cu ora 16.00 GMT (18.00 ora României).
   
"Reformele structurale nu fac decât să pună presiune asupra persoanelor care au plătit deja efectele crizei", a avertizat secretarul general al CES, Bernadette Segol, în cursul unei întâlniri cu Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso, preşedinţii Consiliului şi Comisiei Europene.

×
Subiecte în articol: protest Bruxelles austeritate summit
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close