Antena 3 CNN Externe A cincea zi de proteste la Budapesta împotriva reformelor lui Viktor Orban

A cincea zi de proteste la Budapesta împotriva reformelor lui Viktor Orban

Aproximativ 1.000 de maghiari au manifestat sâmbătă împotriva guvernului premierului Viktor Orban, în cea mai recentă dintr-o serie de demonstrații de organizate în această săptămână, după apariția unei legi care a majorat drastic taxele pentru firmele mici.

A cincea zi de proteste la Budapesta împotriva reformelor lui Viktor Orban
Sursa foto: Twitter
de Alexandra Ionescu    |    17 Iul 2022   •   09:49

Orban se confruntă cu cea mai grea provocare de când a preluat puterea în 2010, în condițiile în care inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, forintul a atins minime record, iar fondurile Uniunii Europene sunt incerte, pe fondul unei dispute privind standardele democratice.

Blocarea unui pod din Budapesta marți nu a reușit să împiedice aprobarea unei moțiuni guvernamentale de creștere a ratei de impozitare pentru sute de mii de firme mici, sfidând criticile unor grupuri de afaceri și ale partidelor de opoziție, potrivit DW.

Miercuri, guvernul Orban a redus, de asemenea, plafonarea prețurilor la utilități pentru gospodăriile cu un consum mai mare.

Mitingul de sâmbătă a fost convocat de primarul unui orășel, Peter Marki-Zay, contracandidatul independent al lui Orban, a cărui alianță de opoziție a suferit o înfrângere zdrobitoare în alegerile parlamentare din aprilie.

Numărul mic de participanți la miting a indicat că, în ciuda nemulțumirilor care se ascund în legătură cu ultimele reforme ale lui Orban pentru a consolida finanțele statului maghiar, sentimentul antiguvernamental încearcă să câștige teren chiar și în Budapesta, unde opoziția a avut cea mai mare susținere în aprilie.

Ildiko Hende, în vârstă de 52 de ani, care lucrează ca femeie de serviciu la o bancă, a deplâns, de asemenea, prezența scăzută la miting. "Lucrez de peste 30 de ani, dar ceea ce se întâmplă în această țară în acest moment este iadul întruchipat", a spus ea.

În pofida faptului că Orban a plafonat prețurile la combustibil și la unele alimente de bază, inflația a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, ajungând la 11,7% pe an în iunie, forțând banca centrală să intre în cel mai abrupt ciclu de înăsprire a ratei de la prăbușirea regimului comunist.

Chiar și așa, forintul se apropie de minimele record față de euro, alimentând presiunile inflaționiste.

×
Subiecte în articol: Ungaria Viktor Orban proteste reforme
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close