Antena 3 CNN Externe Proteste de amploare în Israel. Circa 300.000 de oameni au ieşit pe străzi să ceară justiţie socială

Proteste de amploare în Israel. Circa 300.000 de oameni au ieşit pe străzi să ceară justiţie socială

Proteste de amploare în Israel. Circa 300.000 de oameni au ieşit pe străzi să ceară justiţie socială
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
07 Aug 2011   •   10:19
De trei săptămâni, Israelul este cuprins de un val de manifestaţii cu motivaţii sociale şi economice, fără nicio legătură cu eternul conflict cu palestinienii. Acţiunea de protest a intrat într-o nouă etapă ieri, când, în total, peste 300.000 de oameni au demonstrat la Tel Aviv şi în alte oraşe ale ţării.

Israelienii au ieşit în număr mare în stradă, pentru că nu mai suportă scăderea nivelului de trai şi cer "justiţie socială". Lozinca acoperă mai multe revendicări: între altele, scăderea chiriilor prin construcţii masive de locuinţe, creşterea salariului minim şi învăţământ gratuit pentru toţi. Protestatarii provin din toate generaţiile, dar cei mai mulţi sunt tineri.

Ieri, organizatorii sperau să adune 200.000 de oameni în toată ţara, dar cifra a fost cu mult depăşită. Chiar şi autorităţile recunosc că numai la Tel Aviv au manifestat 200.000 de oameni iar la Ierusalim - alţi 30.000, care au protestat şi la reşedinţa premierului Benyamin Netanyahu.

Manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe. Surprins de amploarea protestelor, Netanyahu a desemnat o comisie pentru dialog cu manifestanţii, pe care-i acuză, pe de altă parte, de populism.
 


×
Subiecte în articol: Israel proteste amploare
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close