Antena 3 CNN Externe Proteste de amploare în Ungaria, după numirea lui Gordon Bajnai în funcţia de prim-ministru

Proteste de amploare în Ungaria, după numirea lui Gordon Bajnai în funcţia de prim-ministru

Proteste de amploare în Ungaria, după numirea lui Gordon Bajnai în funcţia de prim-ministru
Sursa foto: Proteste Ungaria
06 Apr 2009   •   10:31

Socialiştii şi liberalii din Ungaria au aprobat, duminică, oficial, numirea lui Gordon Bajnai în funcţia de prim-ministru, după demisia lui Ferenţ Gyurcsany. Bajnai va fi învestit de Parlament, în urma unei "moţiuni de cenzură constructive", fără să se recurgă la alegeri anticipate.

Nu toată lumea este, însă, de acord. Aproape 50.000 de oameni au demonstrat, duminică, la Budapesta, faţă de numirea noului premier şi pentru convocarea alegerilor.

Mitingul desfăşurat în Piaţa Eroilor din Budapesta a fost organizat de peste 500 de grupări ale societăţii civile, care au avertizat că vor continua protestele până vor avea loc alegeri anticipate. La manifestaţie s-au asociat, însă, şi partidele de dreapta şi extremă dreapta, care au asigurat serviciul de ordine.

Socialiştii şi aliaţii lor liberali doresc să evite alegerile deoarece, potrivit tuturor sondajelor, ar suferi o înfrângere usturătoare, pe fondul crizei economice care a început să afecteze serios nivelul de trai. Viitorul premier Gordon Bajnai a declarat, de altfel, că ungurii au de ales între pierderea locurilor de muncă şi reducerea salariilor.

Participanţii la mitingul de duminică, între care se aflau mulţi pensionari, l-au acuzat pe Bajnai că nu urmăreşte decât să se îmbogăţească.

Programul lui Bajnai prevede, între altele, îngheţarea salariilor bugetare timp de doi ani, reducerea alocaţiilor sociale şi eliminarea celei de-a 13-a pensii, plătite până acum.

Antena 3

×
Subiecte în articol: premier budapesta Ungaria socialisti liberali
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close