Antena 3 Externe Proteste de amploare la Budapesta, unde mii de persoane au condamnat politicile premierului Viktor Orban

Proteste de amploare la Budapesta, unde mii de persoane au condamnat politicile premierului Viktor Orban

03 Ian 2015   •   10:08
Proteste de amploare la Budapesta, unde mii de persoane au condamnat politicile premierului Viktor Orban
Sursa foto: Foto: euractiv.com

Mii de persoane manifestau vineri seara, la Budapesta, împotriva premierului Viktor Orban, denunţând într-o nouă serie de proteste "incompetenţa elitei politice", relatează AFP.

Manifestanţii au fluturat pancarte prin care îl condamnă pe Orban, a cărui popularitate a înregistrat o scădere semnificativă în ultimele luni, în pofida a trei victorii electorale în 2014.
   
Aproximativ 5.000 de persoane au manifestat în faţa Operei din Budapesta, potrivit unui fotograf al AFP.
   
Ele şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu o politică prin care Ungaria se îndepărtează de Occident şi consolidează relaţiile cu Rusia.
   
"Ne îngrijorează faptul că Guvernul Orban expune Ungaria influenţei ruse", a afirmat Robert Gombkoto, un manager în vârstă de 61 ani, citând ca exemplu un împrumut de 10 miliarde de euro pe care Rusia l-a acordat Ungariei pentru extinderea centralelor sale nucleare.
   
Maniifestanţii au criticat, de asemenea, elita politică care conduce ţara deja timp de 25 de ani.
   
Mai multe proteste au avut loc începând din octombrie, după ce Guvernul conservator al lui Orban a propus o taxă pe Internet. Acest proiect a fost ulterior abandonat.
   
Însă valul de manifestaţii împotriva corupţiei şi apropierii lui Orban de preşedintele rus Vladimir Putin menţine presiunea asupra celui mai puternic om din Ungaria.
   
Viktor Orban, care a fost ales în 2010 şi a câştigat alegerile legislative din aprilie, suscită nemulţumire în Europa şi în Statele Unite pentru reformele sale, considerate drept liberticide de către criticii săi.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close