Antena 3 CNN Externe Proteste "gigantice" în Ungaria. Sute de mii de unguri vor ieşi pe străzile Budapestei

Proteste "gigantice" în Ungaria. Sute de mii de unguri vor ieşi pe străzile Budapestei

Proteste "gigantice" în Ungaria. Sute de mii de unguri vor ieşi pe străzile Budapestei
Sursa foto: Foto: Agerpres
22 Oct 2012   •   09:37
Două manifestaţii gigantice vor avea loc marţi în Ungaria. Sute de mii de susţinători şi opozanţi ai premierului conservator ungar Viktor Orban, a cărui popularitate este în scădere, şi-au anunţat intenţia de a protesta, informează AFP.

Fiecare taberă speră să reunească la Budapesta aproximativ 100.000 de persoane la manifestaţiile din 23 octombrie, zi de sărbătoare naţională în Ungaria, care comemorează revolta împotriva regimului comunist din 1956.

Miza politică a acestei zile ar putea creşte datorită revenirii pe scena politică a lui Gordon Bajnai, precendent premier de centru-stânga, un independent apreciat de populaţie.

"Ceea ce vom vedea pe 23 este un început precoce de campanie electorală", alegerile legislative urmând să se desfăşoare în aprilie 2014, apreciază Peter Kreko, director al institutului de studii Political Capital. "Vedem deja reacţiile partidului conservator aflat la putere, Fidesz, care îl consideră pe Bajnai drept un adversar al lui Orban în 2014", a declarat acesta pentru pentru AFP.

Gordon Bajnai (44 de ani) a condus un Guvern de centru-dreapta timp de un an, între 2008 şi 2009, după demisia premierului socialist Ferenc Gyurcsany. El a implementat măsurile de redresare preconizate de Fondul Monetar Internaţional (FMI) în schimbul unui împrumut de 20 de miliarde de euro, care a permis Ungariei să scape de faliment.

Marţi, la ora 14.00, Viktor Orban se va exprima în faţa Parlamentului, în cadrul unor ceremonii oficiale.

"Miza este importantă deoarece dacă opoziţia este capabilă să se unească, împreună îl vor putea învinge pe Orban", apreciază Peter Kreko. Gordon Bajnai ar putea să joace un rol cheie militând pentru reunirea forţelor anti-Orban.

Manifestaţiile au loc într-un context tensionat pentru Viktor Orban, a cărui popularitate este în scădere.



 

×
Subiecte în articol: Viktor Orban
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close