Antena 3 CNN Externe Proteste în întreg Orientul Mijlociu: 11 oameni au murit şi peste o sută au fost răniţi

Proteste în întreg Orientul Mijlociu: 11 oameni au murit şi peste o sută au fost răniţi

Proteste în întreg Orientul Mijlociu: 11 oameni au murit şi peste o sută au fost răniţi
Sursa foto: Foto: AFP/Mediafax
17 Feb 2011   •   09:43
Update: Poliţia a intervenit în capitala Bahrainului, Manama, joi dimineaţă. După mai multe zile de proteste, cu precădere paşnice, echipajele de poliţie au făcut uz de forţă pentru a dispersa protestatarii din piaţa Pearl. Cel puţin trei oameni au murit în confruntări.

Clocotul revoluţionar se extinde în lumea arabă. Două persoane şi-au pierdut viaţa, miercuri noapte, în Bahrain, unde poliţia a intervenit în forţă împotriva manifestanţilor. Alţi doi protestatari au murit, în ciocnirile din Yemen. Revolta a izbucnit şi în Libia, unde excentricul Moamar al Gaddafi este stăpân de peste 40 de ani. În acest timp, în Iran, puterea plănuieşte să riposteze la protestele de acum trei zile printr-o manifestaţie a "urii şi mâniei" împotriva opoziţiei, după cum au declarat susţinătorii preşedintele Ahmadinejad.

Noi ciocniri s-au produs, ieri, la Teheran, la funeraliile unui student ucis în timpul manifestaţiilor de luni. Puterea şi opoziţia se acuzã reciproc pentru moartea tânãrului. Clericii radicali, loiali regimului iranian, continuã sã cearã pedepsirea liderilor opoziţiei.

Regimul preşedintelui Ahmadinejad a anunţat, pentru vineri, o uriaşã manifestaţie împotriva opoziţiei.

Revoluţia iasomiei zguduie serios şi Libia, unde cel puţin patru persoane au murit. Ca şi în Egipt, adversarii lui Muammar Ghadafi au folosit reþeaua Facebook pentru a declara, astãzi, o "zi a mâniei" împotriva regimului. Aceasta dupã ce aproape 40 de oameni au fost rãniţi în oraşul Benghazi, unde poliţia a intervenit în forţã împotriva unei manifestaţii paşnice.

Regimul lui Ghadafi a ripostat prin manifestaţii ale simpatizanţilor sãi şi eliberarea unor militanţi islamişti, acuzaţi de complot.

Protestele continuã şi în Yemen. Doi manifestanţi antiguvernamentali au fost ucişi, în ciocniri cu poliţia, în marele port Aden. Iar în capitala þãrii, Sanaa, simpatizanţii puterii au dispersat, cu bâtele, o adunare de protest a opoziţiei.

Nemulţumirea poporului a erupt şi în micul regat Bahrain, din golful Persic. Dupã modelul egiptean, protestatarii ocupă, de câteva zile, o piaţã din centrul capitalei. Statele Unite au cerut guvernului sã respecte dreptul cetãţenilor de a manifesta. În Bahrain se aflã o bazã navalã americanã de mare importanţã strategicã.
 

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close