Antena 3 CNN Externe Proteste în Tunisia. 14 oameni au fost ucişi, în urma confruntărilor cu poliţia

Proteste în Tunisia. 14 oameni au fost ucişi, în urma confruntărilor cu poliţia

Proteste în Tunisia. 14 oameni au fost ucişi, în urma confruntărilor cu poliţia
Sursa foto: Foto: Mediafax
10 Ian 2011   •   12:40

Confruntări violente între poliţiştii tunisieni şi civili. 14 oameni au murit în acest weekend, în timpul protestelor faţă de condiţiile economice din ţară, informează surse din guvernul tunisian citate de New York Times. Oamenii ieşiţi în stradă susţin că sunt nemulţumiţi de lipsa locurilor de muncă, însă autorităţile spun că revoltele sunt provocate de o grupare extremistă.

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului tunisian, opt civili au murit în noaptea de sâmbătă spre duminică în localităţile Thala şi Kasserine, ambele la graniţa cu Algeria. Câteva ore mai târziu, agenţia de presă TAP anunţa că alţi patru oameni au fost ucişi în confruntările cu poliţia din oraşul Rgeb, aflat la 130 de kilometri de capitala Tunisiei. Alte două persoane au murit în timpul revoltelor din provincia Kasserine.

Se pare că persoanele ucise aveau asupra lor bombe, bâte şi pietre cu ajutorul cărora distrugeau bunurile publice. În timpul confruntărilor, mai mulţi ofiţeri de poliţiei au fost grav răniţi şi au avut nevoie de îngrijiri medicale, mai arată agenţia de presă locală.

Un lider al opoziţiei, Nejib Chebbi, a declarat că preşedintele Zine al-Abidine Ben Ali ar trebuie să interzică poliţiei să mai utilizeze armele de foc ca să nu pună în pericol vieţile unor cetăţeni nevinovaţi. De asemenea, politicianul i-a cerut liderului tunisian să respecte dreptul oamenilor de a protesta.

Datele oficiale arată însă că poliţiştii au utilizat armele de foc numai în cazuri de forţă majoră, în momentul în care au fost atacaţi. Potrivit surselor guvernamentale, ofiţerii „nu au făcut nimic altceva decât să-şi exercite dreptul legal şi legitim de a menţine ordinea şi de a garanta siguranţa şi libertatea cetăţenilor”.

Preşedintele Ben Ali a declarat că incidentele violente „sunt inadmisibile” şi că vor descuraja investitorii şi turiştii care sunt sursa principala de venit a ţării. Autorităţile susţin că au iniţiat un program în cadrul căruia peste 50.000 de locuri de muncă vor fi oferite absolvenţilor de facultate fără loc de muncă.

Deşi economia Tunisiei a cunoscut o creştere semnificativă în ultima perioadă, localnicii se confruntă cu o lipsă acută de locuri de muncă. Cei mai afectaţi de şomaj sunt tinerii care locuiesc în zona centrală a ţării.

×
Subiecte în articol: proteste Tunisia Politie morti
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close