Antena 3 CNN Externe Proteste la Washington şi Los Angeles în sprijinul imigranţilor ilegali din Statele Unite

Proteste la Washington şi Los Angeles în sprijinul imigranţilor ilegali din Statele Unite

Proteste la Washington şi Los Angeles în sprijinul imigranţilor ilegali din Statele Unite
02 Mai 2010   •   13:34

Zeci de mii de oameni au manifestat la Los Angeles, Washington şi în alte mari oraşe americane, în sprijinul imigranţilor ilegali din Statele Unite. Ei i-au cerut preşedintelui Obama să-şi respecte promisiunea de a reforma sistemul de imigrare. Acţiunea de protest a fost declanşată de o lege foarte severă faţă de aceşti imigranţi, adoptată recent în statul Arizona.

Noua lege din Arizona declară imigrarea ilegală un delict penal şi le impune poliţiştilor să stabilească dacă o persoană are sau nu documente legale de şedere în Statele Unite. Legea i-a indignat la culme nu doar pe imigranţii clandestini, al căror număr este evaluat la 12 milioane, ci pe toţi apărătorii drepturilor omului. Artista Gloria Estefan, ea însăşi de origine străină, a fost foarte activă în organizarea manifestaţiilor. ?Orice american are dreptul să-şi protejeze locul unde trăieşte. Dar asta nu e un motiv să se dea o lege care poate crea rasism şi discriminare?, a declarat un protestatar.

Cel mai amplu marş, la care au participat aproape o sută de mii de oameni, a avut loc la Los Angeles, unde au fost prezente mai multe vedete şi chiar primarul oraşului. "Marea noastră naţiune a fost clădită şi continuă să fie clădită de imigranţi, care vin aici, cu acelaşi vis, din toată lumea!", a declarat primarul din LA.

Manifestaţii de amploare au avut loc la Chicago şi în alte oraşe cu mari comunităţi hispanice, dar şi la Washington, chiar în faţa Casei Albe. Câţiva manifestanţi, între care un membru al Congresului, au fost arestaţi după ce au afirmat că nu pleacă de la gardul Casei Albe până nu se votează reforma imigraţiei.

Preşedintele Obama a promis, în campania electorală, reforma sistemului de imigrare, iar partidul democrat a schiţat un proiect în acest sens. Dar proiectul ar putea fi amânat deoarece nu are şanse să fie adoptat într-un an electoral, cum este cel actual.

Antena 3

×
Subiecte în articol: imigranti ilegali Barack Obama
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close