Antena 3 CNN Externe Proteste masive antirasism în Marea Britanie! Manifestanții violenți au dărâmat o statuie și au aruncat-o în râu

Proteste masive antirasism în Marea Britanie! Manifestanții violenți au dărâmat o statuie și au aruncat-o în râu

În a doua zi de proteste din Marea Britanie, susținute împotriva rasismului, manifestanții au devenit recalcitranți și violenți și au dărâmat o statuie din Bristol.

Proteste masive antirasism în Marea Britanie! Manifestanții violenți au dărâmat o statuie și au aruncat-o în râu
Sursa foto: Hepta
de Claudia Simion    |    07 Iun 2020   •   23:48

Protestatarii au folosit o frânghie pentru a trage de pe un piedestal statuia unui negustor de sclavi din Bristol, Edward Colston, de acum trei secole. Statuia a fost ridicată în 1895 pe o stradă care îi poartă numele.

După ce a fost trântită la pământ, unul dintre protestatari s-a fotografiat în timp ce stătea cu genunchiul pe gâtul statuii, făcând referire la gestul polițistului din Minneapolis care l-a ucis în acest fel pe afro-americanul George Floyd.

Edward Colston a fost membru al Companiei Royal African Company, care a transportat aproximativ 80.000 bărbați, femei și copii din Africa în Americi, potrivit BBC.

"Acest om a fost un negustor de sclavi. A fost generos cu Bristolul, dar pe seama sclavagismului şi acest lucru este absolut abject. Este o insultă la adresa cetăţenilor din Bristol", a comentat John McAllister, un manifestant în vârstă de 71 de ani.

Statuia a fost stropită cu vopsea roșie, iar apoi a fost aruncată în râul Avon.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne al Marii Britanii, Priti Patel, a catalogat gestul manifestanților ca fiind unul "cu totul rușinos". "E corect ca Poliția să se asigure că se face justiție cu acești indivizi care sunt responsabili de un asemenea comportament turbulent și împotriva legii", a mai spus Patel.

Protestele dedicate lui George Floyd au început încă de acum două săptămâni, în Statele Unite ale Americii, și de câteva zile se organizează și prin state din Europa, cum ar fi Marea Britanie, Franța sau Germania.

Mișcarea protestatarilor a încălcat restricțiile impuse în perioada pandemiei de coronavirus fiindcă au ieșit în număr foarte mare în stradă, păstrarea distanței sociale devenind, astfel, imposibilă.

Manifestanții își exprimă furia și dezaprobarea față de rasism și brutalitatea poliției, după ce afro-americanul George Floyd a murit fiindcă un polițist l-a imobilizat și a stat cu genunchiul pe gâtul lui minute întregi.

Pe lângă incidetul de astăzi din Bristol, alte proteste au avut loc în Londra, Manchester, Wolverhampton, Nottingham, Glasgow sau Edinburgh, dar și în alte țări din Europa.

Poliția a făcut un apel la protestatari să găsească un alt mod de a-și face opiniile auzite, mai ales în această perioadă a pandemiei de coronavirus.

×
Subiecte în articol: Bristol George Floyd Marea Britanie
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close