Antena 3 CNN Externe Proteste masive împotriva preşedintelui Morsi, la un an de la preluarea puterii

Proteste masive împotriva preşedintelui Morsi, la un an de la preluarea puterii

Proteste masive împotriva preşedintelui Morsi, la un an de la preluarea puterii
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de G.S.    |    30 Iun 2013   •   12:00
Manifestanţi egipteni se îndreptau duminică dimineaţa către Piaţa Tahrir din Cairo, unde alte câteva sute au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică, cu doar câteva ore înaintea unei reuniuni masive ce reclamă demisia preşedintelui Mohamed Morsi, relatează AFP, conform Mediafax.
Pregătind acest miting, organizat în ziua marcării unui an de la preluarea funcţiei de către Morsi, manifestanţii au instalat corturi şi au afişat banderole cu mesaje ostile preşedintelui în piaţă, un simbol al revoltei care l-a îndepărtat de la putere pe fostul preşedinte Hosni Moubarak, în 2011.
Alţi manifestanţi anti-Morsi urmează să se îndrepte către palatul prezidenţial, în cartierul Heliopolis din Cairo.
Mitinguri ostile preşedinte urmează să aibă loc şi în provincii.
Cealaltă tabără, a susţinătorilor preşedintelui islamist, îşi continua acţiunea de ocupare în cartierul Nasr City din Cairo, în apropiere de cartierul Heliopolis, pentru a apăra "legitimitatea" primului preşedinte civil şi islamist, ales în urmă cu un an.
Fraţii Musulmani, confreria din care provine preşedintele, a îndemnat, la rândul ei, la o "mobilizare generală" în sprijinul şefului statului.
Aceste mobilizări rivale alimentează temeri cu privire la noi violenţe, în urma unor confruntări ce au avut loc la Alexandria şi în provincii din Delta Nilului între manifestanţi pro- şi anti-Morsi, care s-au soldat cu opt morţi, începând de miercuri, între care şi un american.
Poliţia şi armata au fost mobilizate pentru a proteja instituţii vitale, în cazul unor derapaje grave, au anunţat oficiali. În plus, ministrul Sănătăţii a anunţat că spitalele sunt în alertă.
Potrivit unui oficial în domeniul securităţii, Canalul Suez a fost plasat sub măsuri sporite de securitate.
La originea îndemnurilor de a manifesta împotriva preşedintelui, preluate între timp şi de opoziţie, se află Tamarrod (rebeliune, în arabă), o mişcare ce a revendicat aproximativ 22 de milioane de semnături pentru o petiţie care solicită organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate.
O serie de ziare titrau duminică despre "Ziua Judecăţii" pentru Morsi.
Altele transmiteau un mesaj mai direct, titrând, aşa cum procedează cotidianul independent al-Tahrir, pe prima pagină şi cu roşu, "Cară-te".
 

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close